Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие

...
Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие
Коментари Харесай

Рекорден ръст от 60% в износа ни на оръжие заради конфликтите в Близкия изток


Конфликтите в Близкия изток са нараснали износа на българско оръжие с съвсем 60% през 2016 година, достигайки до рекордни равнища, невиждани от края на комунизма до момента.

Според публични данни нашата страна, която се специализира в производството на леки оръжия и боеприпаси, е изнесла стока за над 1 милиарда евро през 2016 година спрямо 642 млн. евро през 2015 година и 402 млн. евро през 2014 година

Основни купувачи на българските оръжия са Ирак и Саудитска Арабия, следвани от Съединени американски щати, Афганистан, Хърватия, Азербайджан, Индия, Египет и Русия, излиза наяве от годишния отчет на комисията по надзор на износа на оръжия.

Според специалисти огромна част от оръжията, предопределени за експорт от България, както и от други страни в района, се оказват в ръцете на бойци, сражаващи се в споровете в Сирия и Йемен, откакто са били реекспортирани от Саудитска Арабия и Съединени американски щати към размирен групи, показва организация „ Франс прес “.

Проучване на английска организация от 2014 година демонстрира, че 1/4 от мунициите, употребявани от групировката „ Ислямска страна “ в Северен Ирак и Сирия, са създадени в България.

Според „ Франс прес “ от българското министерство на стопанската система, което дава зелена светлина на покупко-продажбите за експорт на оръжия, са декларирали, че те не могат да бъдат държани виновни за реекспорт на българска стока, съобщи БГНЕС.
По времето на комунизма България изнася годишно оръжия и боеприпаси на стойност към 800 млн. $ за просъветски режими и придвижвания в Близкия изток и Африка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР