Конфликтът в Северен Мозамбик е създал ситуация, която позволява контрабандата

...
Конфликтът в Северен Мозамбик е създал ситуация, която позволява контрабандата
Коментари Харесай

14 т. злато и скъпоценни камъни изнесени незаконно от Мозамбик през 2021 г.

Конфликтът в Северен Мозамбик е основал обстановка, която разрешава контрабандата на голямо количество скъпоценни камъни от страната, в това число злато и рубини, от които Мозамбик създава половината като част от международното предложение.

От началото на 2021 година 14 тона злато, рубини, гранати и танталит, наред с други скъпоценни камъни, са били нелегално изнесени от Мозамбик, съгласно Фернандо Макене, почитан чиновник в Министерството на минералните запаси на страната, както той съобщи пред Радио Мозамбик в понеделник.

" Търсим способи да се борим с разрастването на незаконните мрежи, които ограбват нашата територия и стратегическите ни запаси, тъй че тези запаси да генерират доходи за развиване на локалните общности ", добавя той пред Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.

Минералното благосъстояние на южноафриканската страна е огромно, само че е съсредоточено най-вече в северните провинции Ниаса и Кабо Делгадо и централната провинция Маника.

В Кабо Делгадо основаната в Обединеното кралство компания „ Gemfields “ ръководи голям обект за рандеман на рубини в Монтепуес, където се създават над 40% от рубините в света. Съгласно 25-годишна концесия за рандеман, предоставена от държавното управление на Мозамбик през 2011 година, „ Gemfields “ има изключителното право да изнася рубини от района, който понастоящем носи доходи сред 100 и 120 млн. $ годишно и е добил рубини за към 600 млн. $ в хода на активността си.

Огромната открита мина се охранява от наемни сили за сигурност, които я пазят от бедните локални занаятчии, постоянно продаващи откритите скъпоценни камъни на други купувачи-контрабандисти. Тези охранители обаче са необятно упреквани в грубо отношение към жителите на Кабо Делгадо, в това число физическо и полово принуждение и убийства. През 2019 година „ Gemfields “ се съгласи да заплати 7,8 млн. $ обезщетение на локалните поданици в границите на съглашение за " непризнаване на отговорност " по този иск.

" Добивам рубини без документи, тъй като нямаме различен избор ", споделя през юли пред английския „ Телеграф “ 26-годишен миньор, който показва името си като Роселио. " Вярвахме на държавното управление, само че те са тези, които се отнасят зле с нас ".

" Камъните основават проблеми ", добави той. " Белите хора желаят камъните. Ние също ги желаеме. "

" Както виждате, тези хора към нас са доста ядосани ", споделя пред вестника и различен незаконен миньор, 25-годишен мъж, който се споделя Джанито. " Ние упрекваме водачите на нашата страна. Ако те не желаеха народа им, децата ни, да страдат, нямаше да дават най-хубавото от страната ни на чужденци. Щяха да го оставят на нас. "

През последните години в Кабо Делгадо са предоставени концесии за рандеман на злато, само че центърът на златодобива в Мозамбик е в Маника, където през 2016 година „ Xtract Resources “, диверсифициран производител на метали и минерали със седалище в Лондон, получи концесия, за която се счита, че има към 2,97 млн. унции злато.

Миналия месец „ Xtract “ заяви, че от юни до момента концесията ѝ за рандеман в Маника е добила 427 злато, което се равнява на 780 000 щатски $.

Охранителите са упреквани и в грубо отношение към популацията към големите газови концесии в Кабо Делгадо, дадени на Total, ExxonMobil и други петролни колоси. Операциите са едни от най-големите в Африка, само че за разлика от Монтепуес, който е ситуиран на към 200 км във вътрешността в сушата, концесията Афунги се намира на тихоокеанското крайбрежие, покрай сърцето на вилнеещия спор сред държавното управление на Мозамбик, неговите съдружници и ислямистката войнствена група „ Ансар ас Суна “, включила се ктм „ Ислямска страна “.

Френската неправителствена организация „ Les Amis de la Terre France “ означи през 2019 година по какъв начин тези планове са съдействали за поддържане на недоволството в района, от което „ Ансар ас Суна “ на драго сърце се възползва.

" Милитаризацията на региона и газовите действия способстват за поддържане на напрежението. Нарушенията на правата на индивида се усилват в общностите, попаднали сред бунтовници, частни военни и паравоенни сили, мултинационални компании или техни подизпълнители ", пишат те. Хиляди фамилии са били изселени поради плановете за рандеман на газ и рубини.

От 2017 година насам протестът непрестанно се разраства, като притегля вниманието на света през август 2020 година, когато завладява пристанищния град Мочимбоа да Прая, и през април 2021 година, когато бойците атакуват пристанището на Палма, прогонвайки в смут десетки хиляди души от града и убеждавайки Total да разгласи форсмажорни условия за плана.

Скоро по-късно президентът Фелипе Нюси се обърна към районния блок на Южноафриканската общественост за развиване (SADC) с молба да изпрати военна помощ. Около 3000 бойци дойдоха от юли дружно с руандийски войски от обособена група. По-малък брой инструктори от Европейския съюз също дойдоха, с цел да работят с мозамбикските военни, в това число от Португалия, някогашния колониален държател на страната, против който тя води кървава война за самостоятелност.

Силите на SADC и Руанда реализираха бързи триумфи, като през предишния месец си върнаха Моцимбоа да Прая, отблъснаха бунтовниците от крайбрежието и убиха върховен пълководец.

В резултат на спора повече от 800 000 души са станали бежанци, а повече от 3000 цивилни са били убити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР