Конфликтът в Близкия изток е изключително сложен, ескалацията е налице,

...
Конфликтът в Близкия изток е изключително сложен, ескалацията е налице,
Коментари Харесай

Д-р Пламен Иванов: Все още е рано да се говори за реакция на финансовите пазари заради Близкия Изток

Конфликтът в Близкия изток е извънредно комплициран, ескалацията е налице, само че за момента е местен. Това сподели доктор Пламен Иванов – икономист, в рубриката  " Парите ви на фокус с  БФБ "   по  Радио " Фокус ".   " Случващото се е ужасяващо – загуба на човешки животи и загуба на метод на живот, липса на дълготрайно решение на подобен проблем. В последните дни се следи активизиране на дипломатическите совалки в разнообразни елементи на света, огромните играчи са на терен безусловно. Какво следва тепърва предстои да видим. В момента да се приказва за реакцията на финансовите пазари е избързващо ", сподели експертът. 

По думите му, към момента спорът е местен. Може да ескалира и тогава  нещата ще се трансформират. Пазарите към момента са в стресова обстановка, само че няма отражение на цифрите. Петролът и златото са първични материали, които нормално при боен спор цената им се качва. 

" Факт е, че те вървят нагоре, само че не са в някакви рекордни стойности. Пазарите не реагират стресово, макар че несъмнено са напрегнат. По-дългосрочно видяно, тази седмица излязоха CPI – потребителските цени, които са предвестител за развиването на инфлацията. Там равнищата се задържат, което значи, че чисто на потребителско равнище цените се задържат. Инфлацията на европейско равнище към този момент е към 5 %, в България под 7%. Не можем да приказваме за нормализация несъмнено, само че напрежението лека по лека утихва ", сподели още Пламен Иванов.

По думите на Иванов, американската стопанска система съумява да управлява инфлационните процеси. Но при тях огромно въздействие оказват идните избори – и финансовите пазари са в очакване. На европейско равнище – явно е, че ЕЦБ продължава със стъпките за вдигане на лихвите. Инфлацията чисто като числа съумяваме да я задържим, дори на някои места съумяват да я смъкват, само че неизбежната криза в някои от страните ще даде своя резултат. В момента осведомителният фокус е преместен, тъй че не приказваме за падащата инфлация и за задържане на потребителските цени, което в дълготраен проект на европейско равнище има възстановителен резултат.

 

" И на българското равнище кашата стартира да става страшна. Това, за което сме си говорили, че повдигането на лихвените проценти ще отиде към края на годината, към този момент се вижда. Централната банка подвига лихвите с дребни плавни стъпки, само че високата ликвидност на комерсиалните банки дава опция те да поемат този растеж, тъй че крайният консуматор да не го засегне. Банките в България са с големи облаги, което съответно им дава опция през своята голяма ликвидност да предложат най-ниските лихвени равнища за ипотечни заеми в цяла Европа. Приходът на комерсиалните банки идва не толкоз от кредитите и лихвените проценти, а от таксите за обслужване ", добави финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР