Конфликтът на интереси и корупцията с еврофондове предизвика единодушно осъждане

...
Конфликтът на интереси и корупцията с еврофондове предизвика единодушно осъждане
Коментари Харесай

България влезе в евродебат за корупцията с еврофондове

Конфликтът на ползи и корупцията с еврофондове провокира единомислещо наказание в Eвропейския парламент през вчерашния ден. Депутати от всички парламентарни групи желаеха да се ускори ролята на изгражданата сега Служба на европейския прокурор, с цел да проверява високопоставени функционери и доближени до тях олигарси, които злоупотребяват с еврофондове. Сред страните, които бяха упоменати, попадаха България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. Особено остро бе охулен методът, по който се харчат средствата за Общата земеделска политика, като най-споменаваното име бе на чешкия министър председател Андрей Бабиш.

Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от Европейски Съюз, съобщи еврокомисарят Йоханес Хан, който дава отговор за бюджета. По неговите думи комисията е взела ограничения по случаите, при които високопоставени европейски политици са били уличени в корист с европейски средства, само че не назова имена. Той сподели, че всички сигнали са препратени към Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ.

Групата на Европейската национална партия означи, че участници във взимането на решенията за бюджета на Европейски Съюз имат директен интерес от разпределението на средствата, тъй като имат компании, обвързани с европейски стратегии. Подобни проблеми са видяни освен в Чехия, само че и в Словакия, Румъния, България и Малта - политиката е тясно обвързвана с корупция и европейски средства.

Групата на социалистите и демократите укори Европейска комисия, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства. Европейска комисия би трябвало да направи неосъществим спорът на ползи и да се намесва, когато националните управляващи са неспособни да проверяват, приканиха социалистите. Либералната група " Обнови Европа " прикани да се изчакат заключенията от инспекциите против Бабиш. Зелените обявиха, че европейският бюджет финансира олигарси. Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим следствията и да спрем заплащанията от общия бюджет. Олигарсите се самообслужват в избрани области на Европейски Съюз и съумяват да избегнат правораздаването, допълниха от тази парламентарна група.

От групата " Идентичност и народна власт " показаха мнение, че милиарди евро се раздават единствено с упованието, че главната част ще бъде изхарчена вярно. Опасността от финансови злоупотреби в региона на земеделието и кохезионната политика е явна. Европейската обединена левица съобщи, че парите на жителите отиват там, където не им е мястото, и това не е случайност, а целеустремен резултат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР