Конфликтът между Русия и Украйна противопостави не само политици от

...
Конфликтът между Русия и Украйна противопостави не само политици от
Коментари Харесай

​Как кризата между Русия и Украйна раздели едно село

Конфликтът сред Русия и Украйна опълчи освен политици от две прилежащи и исторически свързани страни. Той раздели и хората - в това число безусловно. От няколко месеца бодлива гранична ограда разцепи едно населено място и цели фамилии, оказали се на границата сред двете страни.

Вижте повече в репортажа на Цветана Кръстева

Всяка неделя Валентина Болдирева от украинското селце Миловое на границата с Русия излиза, с цел да поздрави сестра си, която живее на отсрещната страна на улицата. Но това не е елементарна среща. Сестра й Раиса Яковлева е съвсем на една ръка разстояние, само че живее в друга страна.
Валентина Болдирева, гражданин на Украйна: Ето я сестра ми. Как да си приказваме през тази ограда?
Тази ограда от бодлива тел маркира границата сред Украйна и Русия. Тя минава тъкмо по средата на улица със в този момент звучащото иронично име - " Дружба на народите ". Домът на Валентина е с нечетен номер и се намира в Украйна. Четните номера са на територията на Русия в съветското село Чертково.
Раиса Яковлева, гражданин на Русия: Какво ли не се случва по белия свят?
По руско време Чертково и Миловое са били едно населено място. Формално са разграничени след разпадането на Съветския съюз. А от няколко месеца поради продължаващия пета година необявен спор сред Русия и Украйна, съветската страна издига бодливата тел.

Валентина Болдирева, гражданин на Украйна: Прозорците ни гледат към тази бодлива тел денонощно. Сякаш сме в затвор.
Хората и от едната, и от другата страна на границата недоволстват. През бодливата тел е неразрешено даже буркан с туршия да си подадат. Търговията на пазара в Миловое също не върви. За да минат от другата страна на улицата, и руснаци, и украинци би трябвало да пресекат граничен пункт. Анатолий Пилипей от украинската част отива в съветската, където има щерка и внук.
Анатолий Пилипей, гражданин на Украйна: Хората от Миловое работят в Чертково. Тези от Чертково - в Миловое. Така сме живели постоянно. Сега руснаците издигнаха тази ограда и разделиха на половина " Дружба на народите ". Какво да ви кажа? Ние сме дребни и незначителни като буболечки.
Засиленият надзор на границата сред двете в миналото приятелски страни е предназначен да спре контрабандата, незаконния трафик на оръжия и бойци за сепаратистките групировки в Източна Украйна от Русия. Пълен надзор от украинска страна на националната граница беше точно едно от изискванията в Минските съглашения от 2015, поставили завършек на дейната фаза на войната в Донбас и Луганска област.
Руслан Грех, зам. шеф на граничната работа в Луганска област: Местните хора първоначално не бяха удовлетворени от оградата. Но има и такива, които поддържат и схващат, че националната граница би трябвало да бъде охранявана. След издигането на оградата, границата се охранява по-лесно.
Сега съветската анексията на Крим и войната в Източна Украйна, в този момент новата рецесия сред Украйна и Русия поради военния конфликт в Черно море обаче още веднъж нажежи напрежението. И единствено сподели какъв брой надалеч един от различен са двете прилежащи страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР