Конфликтът между мечките и хората е централна тема в хибридната

...
Конфликтът между мечките и хората е централна тема в хибридната
Коментари Харесай

Аниматор затвори в изложба мечката беглец от цивилизацията

Конфликтът сред мечките и хората е централна тематика в хибридната галерия „ Мечка – дезертьор от цивилизацията “, която се открива през днешния ден от 18.00 ч. в централното предверие (I корпус) на Нов български университет.  В нея младият режисьор, аниматор и художник Стефан Войводов показва черно-бели фотографии, авторски картини и видео фрагменти – част от работния развой по време на основаването на дебютния му късометражен филм.

Лентата комбинира действително снимани фрагменти с пластиката на рисуваната анимация, а преди завършването на работата по нея създателят ни открехва вратите към чутото, видяното и разказаното от необятния свят на нежната мечешка популация в България.

Предварителната галерия ще е „ портрет “ на четириногото, представящ потайното му битие, само че и призоваващ към съхраняването на този уязвим тип. През документален фото роман в осем фрагмента, две авторски картини и три видеа можем да проследим съжителството сред мечката и индивида, както и безконечните конфликти сред човечността и зверството като променливи функции. Наред с креативните си търсения Войводов насочва природозащитен апел, настоящ в подтекста на „ мечешките “ диспути от последните години у нас. Видео материалите ще са налични посредством QR код, който посредством сканиране ще води публиката към краткотраен достъп в онлайн платформа.

Изложбата се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Творчески начинания “ и следва да продължи своя живот и другаде из страната. 

С „ Мечка – дезертьор от цивилизацията “ Стефан Войводов бележи нова посока в креативната си биография в документалистиката. Той е режисьор на анимационни филми с награди и селекции от фестивали в България и по света. Последната му лента „ Океания “ (2021) печели Special Mention на Word Festival of Animated Film Varna. Преди това с „ 8848 “ (2020) той е победител в категорията за късометражен филм на интернационалния кино-литературен фестивал CineLibri и финалист на Exo Mountain Film Festival. През 2019 година пък стоп моушън анимацията му “Връх “ заковава специфична премия в първото издание на Huawei Smartphone Film Festival, а „ Анимаре “ (2018) е определен за най-хубав стоп моушън филм на Berlin Flash Film Festival.  

Изложбата може да бъде прегледана до 20 май, а премиерата на късометражния документално-анимационен филм „ Мечка – дезертьор от цивилизацията “ се чака при започване на 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР