Конфликтът между Израел и палестинците заплашва целия регион с неконтролируема

...
Конфликтът между Израел и палестинците заплашва целия регион с неконтролируема
Коментари Харесай

Конфликтът между Израел и палестинците заплашва с "неконтролируема" криза

Конфликтът сред Израел и палестинците заплашва целия район с " неконтролируема " рецесия. Това предизвестие насочи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутереш при откриването преди по-малко от час на изключителното заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Безумният цикъл на клане, гнет и опустошения би трябвало да спре неотложно ", сподели още Гутереш.

На седмия ден от началото на ескалацията ракетният обстрел по израелски градове не отслабва. Расте броят на жертвите от палестинска страна.

Десетки поданици на линията Газа са били убити през днешния ден при израелски въздушни офанзиви, оповестява Франс прес.

По данни на здравното министерство, следено от " Хамас ", измежду починалите от началото на спора са 55 деца. Ранените са 1 200.

Днес Египет взе решение да отвори границата си с Газа, с цел да могат част от тежко ранените да бъдат превозени до египетски лечебни заведения.

Израелската войска разгласи, че обстрелът е в пъти по-интензивен, в сравнение с през войната от 2014-та и даже от спора с ливанската формация " Хизбула " през 2006-а.

Само за 6 дни против Израел са били изстреляни общо 2 800 ракети. " Хамас " изстреля повече от 100 ракети, откакто израелската авиация срина постройката с офисите на Асошиейтед прес и телевизия " Ал Джазира ".

Отново бяха обстреляни предградията на Тел Авив. Десет души пострадаха в южния град Беершеба.

Многохилядни демонстрации в отбрана на палестинците се състояха нощес в Берлин, Лондон и Мадрид, както и в Лос Анджелис и ред други американски градове с лозунги като " Свобода на Палестина " и " Бойкот на Израел ".

В Париж демонстрацията не бе позволена от управляващите, само че полицията на вятъра се опита да я разпръсне със сълзотворен газ и водни струи.

Демонстрантите в Лондон желаеха от английското държавно управление да се намеси уверено за прекъсване на бомбардировките в Газа.

Американският президент Джо Байдън организира късно през вчерашния ден телефонни диалози с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас за превъзмогване на спора. Нетаняху обаче съобщи, че интервенцията против " Хамас " ще продължи " колкото е належащо ".

Европейската дипломация също се раздвижи през днешния ден: висшият представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел свика изключително видеосъвещание на външните министри за вторник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР