Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу е към

...
Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу е към
Коментари Харесай

COP26: Учредиха „Алианс без нефт и газ“ с Калифорния, Уелс и Квебек, но без САЩ, Канада и Великобритания

Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени в Глазгоу е към своя край. Церемонията по закриването ще се състои довечера, само че работата ще продължи и на следващия ден с одобряването на заключителната декларация.

Председателстващият срещата Алок Шарма съобщи през днешния ден, че светът гледа към Глазгоу с вяра всички да работят дружно и да реализират консенсус и че международните водачи не могат да си разрешат неуспех.

На базата на постигнатите съглашения за избавяне на горите, за понижаване на излъчванията на метан и преустановяване на потреблението на въглища, подплатени финансово, специфичният американски делегат за климата Джон Кери още веднъж акцентира, че главната амбициозна задача си остава обуздаването на световното стопляне до 1,5 градуса.

По мотив на изненадващата взаимна декларация на Китай и Съединените щати с обещания за съдействие и дейности в битката с климатичните промени, Кери съобщи:

„ На Съединените щати и Китай не им липсват разлики, само че във връзка с климата съдействието е единственият път към триумфа. Честно казано, няма какво да обсъждаме – приказваме за просвета. Математиката и физиката диктуват пътя, който би трябвало да извървим “.

Политици и природозащитници на Острова разясниха, че китайско-американската декларация безспорно е доста окуражаваща за един предстоящ обединен фронт в битката с климатичните промени.

Последната основна вест от деня е учредяването на по този начин наречения „ Алианс без петрол и газ “, чиито основатели са Дания и Коста Рика.

Интересно е, че в него няма да влязат като цяло Англия, Съединените щати или Канада, само че ще членуват елементи от тях – Уелс, Калифорния и Квебек.

Страните-членки на Алианса ще дефинират дата на прекъсване на производството на тези горива и ще спрат да издават разрешителни за рандеман или изследване на нови нефтени и газови залежи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР