Конференция за актуалните тенденции в съдебното изпълнение в Европа събра

...
Конференция за актуалните тенденции в съдебното изпълнение в Европа събра
Коментари Харесай

Законът връзва ръцете на българските ЧСИ да се справят с малките дългове извън съда

Конференция за настоящите трендове в правосъдното осъществяване в Европа събра в една зала правосъдни реализатори от България, Франция, Албания, Гърция, Литва, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.
Частното правосъдно осъществяване има бройка, запас и експертност да поеме задания, които да облекчат обстановката със задлъжнялостта и натовареността на правосъдната система и обществените опасности при дребните задължения, ръцете му обаче са вързани поради липса на схващане за нужна смяна в нормативната база. Това съобщи ръководителят на Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ) Георги Дичев на интернационална конференция "Съдебното осъществяване в интерес на жителите, бизнеса и ефикасното правораздаване. Актуални трендове в Европа ", проведена взаимно с Европейското учебно заведение по наложително осъществяване.
Дичев акцентира още, че законодателят би трябвало да намерения в посока на предоставяне на повече благоприятни условия на частното осъществяване, включително и за събиране на дребни задължения отвън съда. Той акцентира, че това може да се осъществя само и единствено посредством съдействието на страната. "Тя би трябвало да реши по какъв начин дейно и сполучливо да ръководи ресурса, с който разполага, за обективна и транспарантна регулация на публичните връзки. А това, че частното правосъдно осъществяване е запас, а не задължение за страната, считам, че всички сме съгласни ", съобщи ръководителят на КЧСИ при започване на конференцията.
Специални посетители на събитието бяха зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, ръководителят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова, юрист Валя Гигова, както и правосъдни реализатори от Франция, Албания, Гърция, Литва, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.
Лекторите, които показаха своя опит и процедура при правосъдното осъществяване, бяха френският правосъден реализатор Матийо Шардон, първи вицепрезидент на Международния съюз на правосъдните реализатори, Тамара Гуцуньа от Сърбия, както и Довиле Саткаускиене - изпълнителен шеф на Камарата на правосъдните реализатори на Литва.

Положителният о питът на Франция с констативните протоколи
При представянето на френската процедура, специфичен акцент Матийо Шардон сложи на честата използването на констативни протоколи, съставяни от правосъдни реализатори, като и потреблението им като законни доказателствени средства. "Много правосъдни процеси биха били избегнати, в случай че всички обстоятелства са открити авансово ", съобщи той и добави, че във Франция този метод работи чудесно. "Съседи постоянно съдят строителни компании за напуквания по постройките, които са съществували преди ремонта. Един констативен протокол би отменил потребността от правосъден развой ", изясни Шардон. "Констативните протоколи не са монопол на френските реализатори. Допреди няколко години те се считаха за едно просто сведение, което обаче служи за несъмнено доказателство. Френското правосъдно министерство признава констативните протоколи за доказателства, които са резултат от професионализма на един реализатор ", акцентира още Шардон. "Част от нещата, които се установяват в протокола са безспорни – да вземем за пример датата. Самото съществуване на правосъден реализатор е несъмнено, както и мястото. Това е значимо, с цел да се предотвратят оспорвания. Констативният протокол може да се преглежда като снимка на обстоятелствата ", добави той, като акцентира, че във френската процедура всеки жител може персонално да се обърне към избран правосъден реализатор за съставянето на протокол на обстоятелства и условия, които желае.
Констативни протоколи във Франция могат да бъдат съставяни, да вземем за пример - когато един наемател влиза във притежание на избран парцел, когато обещано строително сдружение напуща обект прибързано и е противоречиво дали е свършило работата добре, както и в случай че съседът на даден жител прави прекомерно гръмък ваучър и е нужно да бъде санкциониран, уточни Шардон и добави, че правната форма на един подобен протокол е ясно и конретно посочена и е неоспорима. "Констативният протокол е главно правно средство, тъй като подсигурява и обезпечава правата на страните и има за цел понижаване на натовареността на Франция и други страни ", съобщи на финала Шардон.

Опитът на Сърбия със събирането на задължения от комунални услуги
Професията на обществените правосъдни реализатори е относително млада - със Закона за осъществяване и поръчителство на вземанията от 2011 година Взискателят, съгласно цитирания закон, има две благоприятни условия - сега на формиране на изпълнителното произвеждане да избере и да предложи правосъдния реализатор, който да извърши осъществяването или да остави делото в компетенцията на съда.
Изключение от това предписание е единствено специфичната процедура за събиране на вземания по сметки за комунални услуги и свързани с тях действия, изясни Тамара Гуцуньа. В тази процедура самият правосъден реализатор, откакто реши редовността и основателността на предлагането, позволява осъществяването и извършва цялата процедура. Това е сферата на изключителната подготвеност на правосъдните реализатори, като присъединяване на съда в нея е планувано като правно средство за отбрана против осъществяването.
В тази процедура общественият правосъден реализатор постановява решение по предлагането на взискателя и прави насилственото осъществяване когато реши, че предлагането е основателно. Публичният правосъден реализатор взема решението въз основа на подобаващ документ, показан му от взискателя, дружно с предлагането за наложително осъществяване.
"Разпределянето на делата, по силата на законово възлагане, се прави от Камарата на обществените правосъдни реализатори, след искане от страна на взискателя. Задължението на взискателя да подава искане до Камарата основава условия за възлагане на делата на обществен правосъден реализатор посредством инцидентен асортимент, по азбучния ред, по който обществените правосъдни реализатори са въведени в регистъра на обществените правосъдни реализатори. По този метод се отстранява всяко съмнение по отношение на способността на обществения правосъден реализатор да работи без значение и обективно ", добави Гуцуньа.
Цялата връзка сред Камарата на обществените правосъдни реализатори в Сърбия, взискателя и обществените правосъдни реализатори се реализира по електронен път, а разпределението на делата се прави посредством програмен продукт.
Изпълнителят е задължен да откаже да одобри настояването за осъществяване, в случай че кредиторът към заявката за осъществяване не показа документът от Камарата, че точно той е посочен да извършва по настояването му, или в случай че не показа доказателство, че Камарата не е дала отговор на настояването за установяване на реализатор в планувания 5-дневен период. Отказът предстои на обжалване.
Решението за осъществяване се привежда в деяние след влизането му в действие. Като доказателства за вземането служат данъчна фактура или извлечение от търговски книги, въз основата на които може да бъде воден и правосъден иск. Спиране на осъществяването по предложение на заемодател или по съглашение сред страните не може да продължи по-дълго от три месеца. Длъжникът следва да заплати сумата по осъществяването и разноските за него в 8-дневен период от приемането на решението. Длъжникът има право да подаде тъжба против решението за осъществяване.

Опитът на Литва с установяването на в действителност условия
Съдебният реализатор в Литва е лице, овластено от Държавата да извършва функционалностите по осъществяване на подлежащи на осъществяване документи (изпълнителни титули), определяне на в действителност условия, връчване на документи и всевъзможни други функционалности, планувани в закон, уточни в презентацията си Довиле Саткаускиене, изпълнителен шеф на Камарата на правосъдните реализатори на Литва. Тя сложи акцент на методите, по които правосъдните реализатори в Литва откриват в действителност условия в изпълнителното произвеждане.
Според Законът за правосъдните реализатори на Република Литва, определяне на в действителност условия значи в детайли разказване на събитията, предметите или активите и положението им в протокол за в действителност условия. Фактическите условия могат в допълнение да бъдат записани чрез други видео или аудио записващи устройства. Аудио или видеозаписът на фактическите условия се смята за съставка от протокола за фактическите условия. При определяне на в действителност условия правосъдният реализатор има същите права да влиза в жилищни или нежилищни пространства и територии, принадлежащи на юридически и физически лица и да остане в тях, като лицето, по чието искане се откриват фактическите условия, а протоколът за в действителност условия, формиран от правосъден реализатор, се смята за публично документално доказателство. Сред фактическите условия се числят и такива, които правосъдният реализатор може да откри в киберпространството - фиксиране на наличието на малко известие (SMS); фиксиране на наличието на електронни известия (е-мейл); фиксиране на наличието в Интернет на оповестена информация; фиксиране на обществени медии и друга социална информация; фиксиране на гласуването в интернет и други
В Литва правосъдните реализатори се занимават и с определяне на настоящи условия, свързани с интелектуалната благосъстоятелност, включително потреблението на комерсиална марка; нарушаване на авторското право; фиксиране на положението, оригиналността и качеството на обекта; неразрешено потребление на филми и други авторски творби. Освен това те също практикуват извънсъдебното събиране на задължения, като се явяват посредници сред взискателя и длъжника.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР