Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подреди запалени свещи

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подреди запалени свещи
Коментари Харесай

КНСБ изписа със свещи числото 84 в памет на загиналите българи при трудови злополуки

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) подреди запалени свещи във формата на цифрата 84 - колкото е броят на починалите при трудови злополуки българи през миналата година , по оперативната информация на Националния застрахователен институт.

Инициативата бе по случай Международния ден в памет на починалите и потърпевшите при трудови злополуки и професионални заболявания служащи. Датата е оповестена и за  Световен ден за здравословен и безвреден труд. На мемориалната плоча тази заран пред централата на синдиката бяха поднесени венци и цветя.

В подобен ден нормално свеждаме глави , спомняме си за това какво не сме създали, опитваме се да преглътнем числата, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров . Той акцентира потребността от възстановяване на предварителната защита при работа.
 Българска телеграфна агенция
По думите на заместник-министъра на труда и обществената политика Емил Мингов Инспекцията по труда прави инспекции, които целят да се откри противоречие сред законовите разпореждания и това, което е в предприятията по отношение на безвредните условия на труда. Това, което установи инспекцията, не е радостно, сподели той . И акцентира, че синдикатите и виновните институции би трябвало да са единни в напъните да се понижи трудовият травматизъм.

България е лицето на МТСП е поела ангажимент да осъществя Конвенция N155 за сигурност и здраве при работа от 1981 година и Конвенция N187 за поощряване на рамката за сигурност и здраве при работа от 2006 година, уточни още Мингов.

От КНСБ акцентират, че на 110-ата сесия на Международната конференция на труда през юни 2022 година е признато, че безвредните и здравословни условия на труд са главно човешко право за всеки служащ. С това решение двете конвенции стават съществени и всички страни членки на Международната организация на труда са длъжни да ги съблюдават, без значение дали са ги утвърдили, означават от синдиката.

И нспекцията по труда ще бъде безкомпромисна към неточните работодатели , увери шефът на ведомството Екатерина Асенова.
 Българска телеграфна агенция
КНСБ организира и полемика за възстановяване на изискванията на труд.

Европа е сложила цел 2030 година да няма смъртни случаи при трудови злополуки в Европейския съюз. Някои страни към този момент са го постигнали, за жалост ние вървим тъкмо в противоположната посока, означи вицепремиерът на синдиката Огнян Атанасов.

За да реализираме нулева смъртност на работното място, би трябвало да реализираме ясна стратегия със съответните ограничения по какъв начин това да се реализира, добави той.
КНСБ упорства да се сътвори непрекъсната експертна работна група по осъществяване на Националната стратегия по сигурност и здраве при работа 2022 - 2024 година Предлага се да има и народен конгрес по Закона за безвредни условия на труд през тази години за отчитане напредъка по осъществяване на програмата. 
КНСБ връчи през днешния ден и годишните награди „ Прометея ", с които конфедерацията отличава работодателите, постигнали положителни резултати за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Сред отличените бяха МБАЛ " Д-р Никола Василев " в Кюстендил, Средно учебно заведение с езиково образование " Ал. С. Пушкин " във Варна и „ Дънди прешъс металс “ в Челопеч.

Показването на положителните образци е значимо , акцентира Пламен Димитров. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР