Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе на протест

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе на протест
Коментари Харесай

Протест срещу инфлацията в центъра на София

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) излезе на митинг за отбрана на приходите от инфлацията и работните места в рецесията, в центъра на София през днешния ден. В региона към Министерския съвет има полицейско наличие. 

От КНСБ упорстват за 1,2 милиарда в бюджета за 2023 година за растеж на приходите, както и за нарастване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари. Общо нужните средства за приходи за компенсиране на инфлацията през 2022 година са с размер на най-малко 136,6 млн. лева, пресмятат от конфедерацията. 



На митинга са издигнати плакати с надписи „ Инфлацията пораства, приходите не “, „ Справедлива и съответна минимална заплата “, „ Повече по този начин не може “, „ Зелена покупко-продажби – европейски заплати “. 

По време на протестната акция е планувано от КНСБ да показват визията си за социално-икономическото развиване на България през идващите четири години, както и направен от конфедерацията меморандум с съответните нужни политики във всяка една социална сфера.

КНСБ упорстват и за нарастване на възнагражденията на служащите и чиновниците, които работят в системите на бюджетно финансиране с най-малко 12,5%, а за организациите, работещи на терен, с най-малко 15%. Те желаят и въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната заплата. Според тях общата сума за растеж на Бюджет 2023, отвън желаното нарастване за минимална работна заплата, е 1,2 милиарда лв.. 



„ Нашият митинг, анонс и претенции засягат всички, които желаят да упражняват властта, сподели пред публицисти президентът на КНСБ Пламен Димитров. Няма да се уморим да желаеме от нашите ръководещи да пазят българският интерес в Брюксел. Няма по какъв начин България да одобри и да направи това, което е записано в Плана за възобновяване и резистентност, в две основни промени, засягащи Зелената договорка – понижаване с 40% на въглеродните излъчвания и либерализацията на цената на електрическата сила за бита “, разяснява водачът на КНСБ.

„ Всеки един миг България изнася сред 1500 до 2000 мегавата ток “, съобщи Димитров и добави: „ Ако спрат въглищната централа, тези 2000 мегавата изчезват, това значи режим на тока в Западните Балкани “. Той уточни, че КНСБ е за влизане час по-скоро в еврозоната.

„ Ще се срещнем с всички политически партии, които имат късмет да влязат в Народното събрание, до края на идната седмица. Ще се опитаме да представим пред политиците взаимен план на ново тристранно съглашение – контрактувано сред нас и работодателите в пет сфери, което идващото държавно управление да припознае и да стартира да извършва “, означи Димитров.

„ С работодателите имаме доста сходни неща “, сподели Димитров и посочи, че главната тематика, по която имат разлики, е минималната заплата. 

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическото развиване на България 2022–2026 година включва тематиките за заслужено и почтено възмездяване на труда; икономическо възобновяване, секторни политики, зелен и цифров преход; включващ пазар на труда; обществена сигурност – общоприети стандарти и финансово постоянни солидарни системи; обществен разговор, групово трудово договаряне и отбрана на главните права.

Представители на КНСБ, водени от президента на синдиката Пламен Димитров, влязоха в Министерския съвет за среща със служебния министър Гълъб Донев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР