Комплексът от казарми е осветен на 7 април 1882 г.

...
Комплексът от казарми е осветен на 7 април 1882 г.
Коментари Харесай

За Войнишкия паметник

Комплексът от казарми е осветлен на 7 април 1882 година Това напомня в профила си във Facebook Петко Симеонов.

В годините се оформят:

"Пехотни казарми " - с вход на бул. "Патриарх Евтимий ", от едната им страна е "Витошка ", от другата "Ангел Кънчев " (сега "Фритьов Нансен ")- до точката, където стартира бул. "В. Левски ". Това е мястото на военния монумент.

Зад Пехотните казарми е казармата на "ЖП тайфа ", която стига до бул. "Евлоги Георгиев ". Върху нейната повърхност се издига НДК.

Отатък реката по бул. "Евлоги Георгиев " стартира Арсеналът. Той заема пространството - бул. "Евлоги Георгиев ", бул. "Черни връх ", ул. "Арсеналска ", ул. "Братец ".

Военният монумент е построен през 1934 година Той е вътре - в казармата. След портала, през плаца и там, където се срещат трите дълги казармени пространства, е завършено паметното място. Върху трите стени на казармите са вградени плочите с имената на починалите воински чинове от 1 и 6 полк. В центъра на паметния площад има лъв, който е стъпил върху карта на Сан стефанска България. Загиналите до края на Първата международна война са починали в нейно име.

През Втората международна война при англо-американските бомбардировки стената от лявата страна на лъва е разрушена. По целия монумент има провали.

След 9 септември 1944 година мястото е разчистено, основан е дребен парк, стените с плочите с имената на починалите са възобновени без лъва. Стените с плочите са махнати при започването на градежа на НДК с стихотворец авгажимент, че ще се издигне мемориал на друго място. Строго видяно Военният монумент не е заемал мястото, където в този момент е "1300 години България ". Това се вижда не от фотосите, а от проекти за строителството на НДК и оформяне на околното пространство. Но са били несъвместими.

Сега има един въпрос. Какво ще се възвръща? Ако желанието е да се възвърне някогашният монумент, това е неприятна концепция. Ще го има ли лъва с картата? Но даже да го няма, паметникът е исторически обвързван с респект към Санстефанските искания. Меко казано, не е обичайно за страна от Европейски Съюз. Това ще бъде видяно от съседите и бъдете уверени, че ще имаме главоболия.

Освен това става дума за пространството на НДК. НДК и този монумент "ще се бият ".

Разумно би било да се построи другаде, като се включат имената на починалите от другите военни елементи, от Сръбско-българската война и от Втората международна война. Тези описи са налични. Ще стане народен мемориал на починалите в името на България. Мемориалът няма да бъде съкрушен със Санстефански искания.

Ето няколко фотоси, даващи визия за някогашния монумент.
 За Войнишкия монумент фотография #1  За Войнишкия монумент фотография #2
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР