Компанията ZALA AERO, която е част от концерна Калашников, представи

...
Компанията ZALA AERO, която е част от концерна Калашников, представи
Коментари Харесай

"Калашников" направи дрон, който не разчита на GPS

Компанията ZALA AERO, която е част от концерна " Калашников ", показа нов граждански квадрокоптер. Според разработчиците дронът е в положение да лети без контролни сигнали и без да употребява GPS.
Това е значима вест, защото най-използваните средства за битка против безпилотни летателни апарати е прихващане на контролните сигнали и заглушаване на GPS-сигналите. Това може да принуди всеки дрон да кацне, да се върне в началната точка на маршрута, да зависне на място или просто да се срине. Този способ се употребява, да вземем за пример, от комплекса Rosevnik-AERO, който пази зенитно-ракетните системи S-400 от безпилотни летателни апарати. Този способ обаче е неефикасен, в случай че дроновете въобще не употребяват GPS сигнали.
Дронът ZALA 421-24 е с размери 53 × 55 × 19 сантиметра, излетното тегло е 3,5 кг, а обсегът на връзка с оператора е 1,5 километра. Времето за полет на квадрокоптера е 40 минути, на него са конфигурирани камера и термовизор.
Тайната на ZALA 421-24 е самостоятелно устройство за позициониране. Координатите на картата се зареждат в бордовия компютър на дрона. След това дронът построява маршрут до задачата с междинни точки и независимо извършва полета, ориентирайки се в терена и поддържайки радиомълчание. Квадрокоптерът може да се върне в изходната си позиция от всяко място по маршрута.
Разбира се, такива дронове не са неуязвими. Атаката по тях обаче е единствено една - физическо влияние. Например, мултикоптерът за наблюдаване Midas, който неотдавна беше показан от американската компания Aurora, е в положение независимо да откри дрон и да употребява мрежа за свалянето му. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР