Компанията за споделени офис пространства WeWork подаде молба за обявяване

...
Компанията за споделени офис пространства WeWork подаде молба за обявяване
Коментари Харесай

Оценяваната някога на $47 млрд., WeWork обяви фалит

Компанията за споделени офис пространства WeWork подаде молба за оповестяване на банкрут в Съединени американски щати.

През 2019 година започващата компания беше оценена на 47 милиарда $ и единствено четири години по-късно стигна до фалит.

Акциите на компанията изгубиха 99% от цената си тази година и компанията остана с пазарна капитализация под 50 милиона $.

Сигнали, че WeWork изпитва усложнения идват от месеци, само че най-съществените подозрения, че компанията ще продължи да съществува се появиха през август, когато стана ясно, че WeWork се бори с дълг за милиарди и се пробва да преструктурира отговорностите си.

В известието, че подават молба за банкрут, от WeWork допълват, че споделените им офиси отвън Съединени американски щати и Канада, остават отворени и не престават да работят.

Някога най-големият наемател на бизнес площи в Лондон и Ню Йорк даде обещание гражданска война в метода, по който работят фирмите и десетки хиляди чиновници – наливна бира, гратис кафе, комфортно обзавеждане и други улеснения – всичко това против месечна такса. А това се е смятало и за бъдещето на офисите.

По време на възхода на WeWork, компанията прави големи разноски, с цел да придобие доста дълготрайни контракти за наем на някои от най-скъпите пазари на недвижими парцели в света, напомня „ Гардиън “.

Впоследствие търговски парцели са разграничени на по-малки пространства за наематели, нормално на краткосрочна основа, а WeWork стана нарицателно за мощно надценен стартъп в Съединени американски щати.

Бизнесът стартира да се разпада през 2019 година, когато вложителите се възпротивиха на високата оценка на компанията в навечерието на листването на WeWork на борсата. Когато в последна сметка компанията стана обществена, тя беше оценена на 9 милиарда $.

Докато гради известност на един от най-ценните стартъпи, през 2019 г WeWork опита да се листне на борсата в Ню Йорк, само че се провали.

По-задълбоченият разбор на бизнес проспекта, който беше част от опита за IPO (първично обществено предложение на акции) на WeWork, подтикна огромните вложители да подходят консервативно към губещата компания.

Провалът тогава беше изключително безценен за японската група Softbank, благосъстоятелност на милиардера Масайоши Сон.

Softbank и нейният капиталов фонд, подсилен със средства от Саудитска Арабия, бяха обезпечили 29% дял в WeWork за девет милиарда $.

Когато IPO-то се провали през 2019 година, Softbank набра още 9,5 милиарда $, с цел да усили каузи си до 80% и да в профил спорния съосновател и основен изпълнителен шеф Адам Нойман.

След известието за банкрут на компанията Нойман съобщи, че ходът е разочароващ. В изказването си, Нойман споделя, че му е било мъчно да следи по какъв начин WeWork не е съумяла да се възползва от „ предлагането на артикул, който е по-актуален от всеки път “.

Британските медии означават, че компанията по този начин и не се е съвзела след проблемите с листването на Нюйорксата борса през 2019 година, а с идването на пандемията и всеобщото затваряне на офиси, обстановката за WeWork се е усложнила още повече.

За оследно акциите на компанията са се търгували за 0,84 $ за брой.

Според разпоредбите на Нюйорската стокова борса, в случай че цената на дадена акция падне под $1 и се задържи на такова равнище в продължение на 30 дни, компанията рискува да бъде отстранена от търговията.

Преди търговията с акции да бъде прекъсната, компанията е оценена на по-малко от 50 милиона $.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР