Компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучи възможността в 5 блок

...
Компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучи възможността в 5 блок
Коментари Харесай

„Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучва алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй“


Компанията „ Уестингхаус Електрик Швеция “ ще изследва опцията в 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ да бъде употребен различен вид нуклеарно гориво.

С подписването на контракта през днешния ден българските управляващи направиха още една на стъпка към процедурата по лицензирането на американско нуклеарно гориво за потребление у нас.

Това е вторият стадий по лицензирането на горивото, което в случай че бъде утвърдено от Агенцията за нуклеарно контролиране, ще може да взе участие в планувания за 2024 година търг за доставка на свежо нуклеарно гориво. Европейската комисия предложи подобен да се разгласи още през 2019 година поради изтичащият контракт с съветската ТВЕЛ, само че защото горивото наWestinghouse не бе лицензирано за българския пазар, подобен се оказа неправилен поради единствения претендент, който би се явил в него. Така контрактът с ТВЕЛ бе продължен до 2025 година, припомня Медиапул.

Договорът през днешния ден бе подписан от изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и ръководещ шеф на „ Уестингхаус Електрик Швеция “ Азис Даг. На събитието участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит, оповестяват от Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов определил подписания контракт сред двете сдружения като поредна стъпка към енергийна диверсификация и добави.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова с подписването на днешния контракт „ процесът по цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за България става необратим “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР