Компанията, собственик на БТК и „Виваком“ ще купи от братя

...
Компанията, собственик на БТК и „Виваком“ ще купи от братя
Коментари Харесай

КЗК позволи на Домусчиеви сделката за Нова телевизия


Компанията, притежател на БТК и „ Виваком “ ще купи от братя Домусчиеви Нова телевезия и още девет тв канала, четири радиостанции и онлайн издания. Комисията за защита на конкуренцията позволи договорката сред „ Юнайтед Груп “ и медийната група на Домусчиеви „ Адванс Медия груп “.

За договорката се разбра в края на предходната година. Новият притежател даде обещание да разгласи цената на новата си облага след решението на Комисия за защита на конкуренцията, което към този момент е реалност. Припомняме, че " Адванс Медия " купи " Нова Броудкастинг Груп " за 185 млн. евро от шведската " Модърн Тайм Груп " откакто първо Комисия за защита на конкуренцията забрани на чешката ППФ безусловно същата договорка с претекст господстващо състояние, което може да бъде засилено.

След като " Адванс Медия Груп " взе Нова телевизия и останалите канали, групата се разрасна и към този момент има по-голяма мощност. Въпреки това Комисия за защита на конкуренцията не вижда проблеми пред договорката с " Юнайтед Груп ", а и подминава настояването на главния ѝ съперник – " БТВ Медия Груп " за налагане на поведенчески ограничения на новия покупател, с цел да не се злоупотребява с господстващо състояние, припомня Медиапул.

Комисия за защита на конкуренцията не приема за основателни изразените от " БТВ Медия Груп " опасения по отношение на резултата на договорката след нейното реализиране на съответните пазари.

" Въз основа на всички събрани и оценени в хода на изследването данни в тяхната цялост, може да се заключи, че в съответния случай новата обединена група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на засегнатите от договорката отвесно свързани пазари. На първо място са налице различни телевизионни и платформени оператори, част от които са и отвесно интегрирани, и които са в положение да оказват ефикасен конкурентен напън върху консолидираната група ", написа в решението.

" На последващо място групата не би имала тласък от предприемането на сходни изключващи/възпиращи тактики, поради вероятните неподходящи последствия от тях, като загуба на основно телевизионно наличие, загуба на обилни доходи от контракти за разпространяване с платформени/телевизионни оператори, доходи от реклама и други ", показва още Комисия за защита на конкуренцията.

" Юнайтед Груп " желае да купи вестниците на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, издавани от сдружението " Вестник Телеграф " ЕООД и " Издателска къща " Борба ". По тази договорка, чият цена също не е ясна, Комисия за защита на конкуренцията още не се е произнесла, само че съгласно експерти по конкурентно право тя би трябвало да бъде прегледана в един подтекст с тази за " Нова Броудкастинг Груп ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР