Компанията планира да използва собствени процесори в компютрите сиСлуховете, че

...
Компанията планира да използва собствени процесори в компютрите сиСлуховете, че
Коментари Харесай

Чакат от Apple да обяви раздяла с Intel на 22 юни

Компанията възнамерява да употребява лични процесори в компютрите си

Слуховете, че Apple ще изостави процесорите Intel, може да се потвърдят скоро
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще разгласи, че изоставя процесорите на Intel – това ще стане след по-малко от две седмици, на конференцията WWDC. Компанията ще показа самодейност за прекосяване към лични процесори, а първите компютри с тях ще се появят по-късно, заяви Блумбърг.

Не за първи път се появяват клюки за желанието на Apple да стартира преход от процесори Intel към лични чипове, основани на архитектурата ARM. През последните месеци тези информации зачестиха. По-специално, анализаторът Минг-Чи Куо счита, че първият преносим компютър на Apple със личен ARM процесор ще излезе през идната година.
още по тематиката
Твърди се, че самата Apple публично ще разкрие своите ARM проекти. Очаква се това да се случи този месец на конференцията за разработчици WWDC, която е планувана на 22 юни.

Предполага се, че самодейността за отвод от процесорите на Intel в интерес на лични решения се назовава Kalamata. Apple е заинтригувана да разкрие проектите си по-рано, с цел да даде време на разработчиците да се приспособяват, преди новите компютри да излязат на пазара.

Предстоящият преход ще бъде третата историческа смяна в архитектурата на компютрите Apple. В началото на 90-те години компанията трансферира своите компютри от процесори Motorola на IBM PowerPC, а през 2005 година направи преход към процесори на Intel.

Собствените процесори ще разрешат на Apple да стане по-автономна, вероятно да понижи разноските, както и да усъвършенства по-добре софтуера си. Като се има поради обсега на компютрите, предлагани от Apple, е допустимо преходът да отнеме повече от една година, тъй като едно е да се размени стандартният 10-ватов Core-Y, а другото – 28-ядрения Xeon W в Mac Pro.

Източникът отбелязва, че Apple е решила да изостави процесорите на Intel откакто развиването им се забави. Тестването на личните процесори на Apple е посочило, че те доста превъзхождат решенията на Intel, изключително във връзка с продуктивността на графичния блок и дилемите за изкуствен интелект. Освен това те се оказват по-енергийноефективни.

Твърди се, че сега Apple работи върху три разнообразни процесора, а първият ще се базира на Apple A14 SoC – основата на идния iPhone. Вероятно в този случай ще се разчита на идентичната или сходна архитектура на ядрата. Производител на Apple процесори ще бъде TSMC, употребявайки 5-нм технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР