Компанията Nexter е предложила сключване междуправителствено споразумение между България и

...
Компанията Nexter е предложила сключване междуправителствено споразумение между България и
Коментари Харесай

Франция и Германия поискаха да ни доставят бойни машини с пряко договаряне

Компанията Nexter е предложила подписване междуправителствено съглашение сред България и Франция, а немската ARTEC - продажба през интернационалната организация за взаимни отбранителни планове OCCAR, която също може да доставя немските бойни машини Boxer.

© Велко Ангелов Министерство на защита отвори тази заран четирите механически предложения за доставка на 150 " натовски " бронирани бойни машини в най-голямата държавна поръчка за потребностите на Сухопътни войски на стойност до 1.46 милиарда лева без Данък добавена стойност. Според военния министър Красимир Каракачанов постоянни оферти са пристигнали единствено от две компании - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria. Освен тях, за присъединяване в наддаването бяха поканени френската Nexter и немската ARTEC GmbH. " Има още един въпрос, който сме им задали да отговорят до петък във връзка с осъществяването на някои от изискванията в плана. За да може всичко да е ясно и да няма опция нещо да не бъде изпълнено, както би трябвало, да спорим и не дай си боже, в случай че се стигне до контракт, да се съдим ", посочи през днешния ден ръководителят на отбранителното ведомство.

Стана ясно също по този начин, че представителите на Франция и Германия, които също бяха поканени да вземат участие в конкуренцията, най-вероятно ще отпаднат, тъй като вместо годни предложения са създали оферти за директно договаряне - надлежно за договр на държавно равнище с Париж или през интернационалната организация за взаимни отбранителни планове OCCAR, която може да доставя немските бойни машини Boxer. " Това може да се разяснява, единствено в случай че този план се провали, което аз не бих желал. В края на краищата ние сме почнали по този метод преди към 2 две години. Не може вместо да подадеш оферта, да направиш предложение да минеш към съглашение страна с страна. Малко е късничко. Това нещо е трябвало да стане, преди Народното събрание да гласоподава плана ", разяснява по този мотив Каракачанов. Според министъра от френска и немска страна липсва действителна ценова оферта и параметри. Каракачанов също по този начин посочи, че не знае дали въпросът за бронираните бойни машини е бил дискутиран по време на вчерашната среща сред премиера Бойко Борисов и френския дипломат у нас. " Не мога да ви кажа какво е обсъждано. Днес на Министерски съвет не стана дума за това ", разяснява военният министър.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По неофициална информация на " Капитал " от няколко самостоятелни източника, по време на отварянето на днешните предложения съвсем се е стигнало до скандал, откакто се оказало, че френската компания Nexter е сложила в кашоните си два пакета празни бели листа и пощенски плик. Демонстрацията вбесила зам.-военния министър Анатолий Величков и командващия на Сухопътни войски ген. Михаил Попов, като последния оповестил, че " това е тотално пренебрежение " и даже в яда си ритнал едния от празните кашони. Същят този ген. Попов произнесе неочакано остра тирада по време на празника на Сухиопътни войски, от която индиректно стана ясно, че към плана за рационализация витаят евентуални съществени проблеми. " Чувал съм, че ние сме гръбнакът на българската войска. Но по кое време се грижим за него? Когато стане късно... Това е може би тъй като не сме атрактивни. Може би тъй като не мога да върша вятър на този или оня. Може би повода е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най ", разгласи той в края на предишния месец.

Оттук нататък, в случай че няма изненади, GDELS и Patria би трябвало да влязат в идната стъпка от процедурата и да показват на процедура, че машините им фактически могат да покрият декларираните критерии. Това би трябвало да стане по време полеви проби, които по информация на " Капитал " датират от времето на Варшавския договр и са писани за руската машина БМП-1. Запитам дали бойните машини не би трябвало да бъдат подложени на по-съвременни полеви тествания, Каракачанов през днешния ден отвърна: " Тестът е общоприет за Сухопътни войски. Това са натовски условия, не са измислени от нас ". И добави: " Ако двете подали компаниите дават отговор на всикчи параметри – цена, качество и всички условия, които са заложени, ще бъде определен победител. Иначе се стартира от начало ".

Ако се окаже, че и предложенията на General Dynamics и Patria не се вписват в отпуснатия бюджет от 1.46 милиарда лева с Данък добавена стойност, ще бъде направен специфичен отчет до Министерски съвет. След това, съгласно Каракачанов, има два разновидността: да се анулира този план и да се стартира от начало или да се търси решение на Народното събрание за увеличение на сумата. Военният министър обаче се надява да не се стигне до там, " тъй като отново се стартира със подозренията – става въпрос не за милион-два, а за над милиард ". " Съжалявам, само че ние имаме параметри, гласувани от Народното събрание. И всеки един, който показал предпочитание и е водил диалозите през тези 2 години, знае тези параметри. Те не са се трансформирали в придвижване и в последния миг. И оттук насетне, в случай че ние променим тези параметри, в това число и цената, това значи, че би трябвало да се мине през Народното събрание. И може би ще има и подозрение, че се прави в интерес на този или на оня ", заключи Каракачанов.

По-късно през днешния ден представители на финладската компания Patria оповестиха единствено в най-общи линии офертата си, тъй че да не се самодисквалифицират, нарушавайки съглашението за конфиденциалност с министерство на защитата. Стана ясно, че отбранителната компания е решила да предложи всичките 150 машини в по-мощната настройка 8х8, като по този начин щяла да реализира спестовност от мащаба. При подготовката на документите се оказало, че разновидността с 60 по-леки спомагателни машини със задвижване 6х6 не е по-изгоден в дълготраен проект. От Patria също по този начин потъврдиха, че ще оборудват шаситата си обитаеми куполи на израелската компания Elbit Systems, въоръжени с 30-милиметрово оръдие. Финландската компания към този момент има опит с въпросните куполи около плановете си за модернизацията на сухопътните сили на Словения и Хърватия.

От Patria оповестиха също по този начин, че единствено първите 30 бройки от нейните бронирани машиини ще бъдат съединени във Финландия, а останалите 120 – в България. За стартирането на локално произвеждане у нас обаче ще са нужни сред 1 и 3 години, допълват от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР