Компанията Neuralink, основана през 2016 г. от Илън Мъск и

...
Компанията Neuralink, основана през 2016 г. от Илън Мъск и
Коментари Харесай

Илън Мъск съобщи, че вече има 11 пациенти за поставяне на мозъчни импланти. Обяви и цените

Компанията Neuralink, учредена през 2016 година от Илън Мъск и екип от учени, основава мозъчни импланти за възобновяване на способността за връзка и подвижност на хора с двигателни увреждания. След като получи утвърждението за тествания върху хора, Neuralink възнамерява да ги организира по едно и също време върху 11 пациенти още през идната година. Цената на всяка интервенция се прави оценка на 10 500 $, само че застрахователните компании ще би трябвало да платят по 40 000 $ на пациент.

Илън Мъск е съумял да форсира процедурата за утвърждение на клиничните проби на имплантите на Neuralink върху хора, написа Bloomberg. Обикновено първият пациент би трябвало да бъде следен от експертите в продължение на една година при сполучливо осъществена интервенция, преди да бъдат позволени по-нататъшни интервенции. Въпреки това Агенцията за надзор на храните и медикаментите направи отстъпки и позволи на Neuralink да организира тествания върху 11 пациенти, които ще бъдат оперирани през идната година.

Neuralink прави оценка разноските за всяка интервенция на 10 500 $, само че застрахователните компании ще би трябвало да платят по 40 000 $ на пациент. Въпреки че Neuralink към този момент има хиляди запитвания от пациенти, до идната година ще бъдат определени единствено 11 доброволци за първата фаза на изпитването. В идеалния случай участниците ще бъдат на възраст под 40 години и ще страдат от парализа на горните и долните крака.

При първата фаза на импланта Neuralink хирург прави кръговиден отвор в черепа на пациента над региона на мозъка, която дава отговор за подвижността на крайниците. След това медицинският робот на Neuralink вгради 16 тънки стъбълца с полимерно покритие в кората на мозъка. Те свързват електродите, всеки от които е 14 пъти по-тънък от човешки косъм и е с диаметър не повече от 5 микрона. Тази част от интервенцията е автоматизирана, защото изисква доста прецизна операция. След това в отвора на черепа се слага миникомпютър с размер на монета, който комуникира с вградените в мозъка електроди. Очаква се целият развой на интервенцията да отнеме към 2,5 часа, макар че Мъск се стреми да понижи това време до 15 минути.

Една от характерностите на импланта Neuralink, за разлика от множеството конкурентни артикули, е способността му да трансферира информация по безжичен път. Батерията на импланта обезпечава няколко часа работа, след което може да се зарежда безжично посредством носене на специфична шапка на пациента. Планира се в бъдещите версии на импланта да се вграждат до 128 тънки жички в кората на основния мозък, а животът на батерията да се удължи до 11 часа. Пациентите може да могат да зареждат импланта, до момента в който спят, посредством особено устройство, вградено във възглавницата.

Neuralink възнамерява да сложи импланти на 27 души през 2025 година, на 79 пациента през 2026 година, на 499 пациента през 2027 година и да доближи 22 204 интервенции годишно до 2030 година След пет години компанията чака годишните доходи от интервенциите да бъдат 100 млн. $. Освен че създава личен робот, Neuralink също по този начин проектира и независимо създава нужните полупроводниковите съставни елементи. Важно е имплантът да не се нагрява и да не предизвиква дискомфорт, по тази причина доста от съставените елементи са особено проектирани и създадени от самата компания. През 2021 година за имплантирането на 155 импланта в лабораторни животни са употребявани към 12 хирургически робота, а през предходната година броят на интервенциите е повишен до 294.

Neuralink възнамерява да създаде обособен имплант за гръбначния мозък, който да възвръща подвижността на хора с парализа. Мозъчният имплант ще се употребява за възобновяване на връзката с външния свят, да вземем за пример посредством компютър, и за ръководство на разнообразни бионични протези. Гръбначномозъчният имплант ще има за цел да възвърне подвижността на личните крака на пациента. Имплантираните устройства в мозъка на маймуни, които живеят в лабораториите на Neuralink от три години, към този момент са се научили да ръководят компютърен курсор при компютърнитър игри. Освен че могат да играят пинг-понг, те могат да движат курсора с мисълта си по матрица от 35 кафези, които се осветяват на инцидентен принцип. Скоростта на ръководство на курсора се усилва след процедура и образование.

Една от дълготрайните цели на Neuralink е да разгърне капацитета и да надмине биологичните качества на милиарди хора. От основаването си до момента компанията е набрала към 600 млн. $ за финансиране на своите разработки. Следващата година ще бъде решаваща за Neuralink и ще покаже дали тестванията върху хора ще бъдат сполучливи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР