Компанията Merck обяви, че молнупиравир - създаденото от нея хапче

...
Компанията Merck обяви, че молнупиравир - създаденото от нея хапче
Коментари Харесай

При актуализирани данни хапчето на Merck срещу COVID-19 показва по-ниска ефективност

Компанията Merck разгласи, че молнупиравир - основаното от нея хапче за лекуване на COVID-19 - в действителност е с по-ниска успеваемост, в сравнение с се смяташе до момента, предава Ройтерс.

През октомври производителят на медикаменти съобщи, че лекарството намалява  риска от гибел и хоспитализация с 50% (на базата на данни от 775 пациенти). Сега обаче се оказва, че успеваемостта на молнупиравир в това отношение в действителност е 30% (при проучени над 1400 пациенти).

Merck показа данните, преди Администрацията по храните и медикаментите (FDA) на Съединени американски щати да разгласява своите документи в петък, чиято цел е да осведоми външен панел от специалисти, които ще се срещнат във вторник, с цел да решат дали да предлагат на FDA да утвърди хапчето или не.

Задачата на експертите е да преценяват дали преимуществата на лекарството надвишават рисковете и дали популацията от хора, за която вероятно ще бъде утвърдено, не би трябвало да е по-малка.

Панелът ще би трябвало да реши и дали лекарството няма да окуражи вируса да мутира в допълнение и по какъв тъкмо метод можем да минимизираме този риск.

Междинният разбор на данните от октомври тази година сподели, че 7,3% от хората, получавали лекарството два пъти на ден в продължение на 5 дни, са били приети в болница и никой не е умрял до 29 дни след лекуването. За информация – процентът на приетите в болница пациенти, получавали плацебо, е бил 14,1%.

Според обновените данни обаче, които бяха показани на 26 ноември, 6,8% от тези, получили молнупиравир, са били приети в болница и един човек е умрял. Същевременно при групата с плацебо е била регистрирана хоспитализация при 9,7% от участвалите в изследването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР