Компанията Лукойл Нефтохим Бургас ще се обърне към съда за

...
Компанията Лукойл Нефтохим Бургас ще се обърне към съда за
Коментари Харесай

Лукойл отрича обвиненията в контрабанда и ще защитава репутацията си в съда

Компанията " Лукойл Нефтохим Бургас " ще се обърне към съда " за отбрана на своята делова известност " по отношение на обвинявания в контрабанда и други нарушавания на територията на терминала ѝ на нефтеното пристанище " Росенец ".

Това стана ясно от прессъобщение на компанията, което Свободна Европа получи в четвъртък. То идва ден откакто парламентарната комисия по икономическа политика законови ремонти, които целят прекратяването на концесията на " Лукойл " за " Росенец " да стане по ускорена процедура.

Политици от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи аргументираха решението на комисията с това, че през терминала " минава контрабанда " и че се разтоварва съветски нефт в нарушаване на европейските наказания. Срещу решението реагира президентът Румен Радев , който заподозря, че зад него стоят " корпоративни ползи ".

В прессъобщението си компанията " уверено отхвърля и всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност " и написа, че " прецизно и в цялостен размер " съблюдава законодателството на България и Европейския съюз (ЕС).

Пристанището от години се ръководи от съветската държавна " Лукойл ". След началото на войната на Русия против Украйна това се трансформира в една от дребното точки за импорт на съветски петрол на територията на Европейски Съюз.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която получи изключение да внася съветски петрол по море още две години. Това стана със, контрактувана от държавното управление на Кирил Петков през 2022 година за да се подсигурява вътрешното ползване.

През септември служебният кабинет, назначен от Радев, контракти с " Лукойл " опция България да изнася петролните ѝ артикули за трети страни. В подмяна съветската, че ще стартира да заплаща налози в България. Компанията заобикаляше заплащането им над десетилетие, което докара до пропуски за България на стойност над 1 милиарда лева

През ноември Европейската комисия (ЕК) в отговор на въпрос на Свободна Европа, че България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР