Компанията, изграждаща интерконектора между България и Гърция, отчете бързи темпове

...
Компанията, изграждаща интерконектора между България и Гърция, отчете бързи темпове
Коментари Харесай

Започват важни тестове на интерконектора с Гърция, от който чакаме да дойде евтиният газ |

Компанията, изграждаща интерконектора сред България и Гърция, регистрира бързи темпове на напредването на плана. От тази тръба се чака спасението от скъпия съветски газ, защото по нея ще идват контрактуваните с Азербайджан количества синьо гориво, които са двойно по-евтини.

Всички съществени действия по създаване на интерконектора Гърция-България не престават да се извършват интензивно, като през втората половина на октомври започват и първите хидротестове на инфраструктурата. Те към този момент се извършват на територията на Гърция, чака се скоро процесът да започва и по трасето на IGB на българска територия.

Хидротестът е един от най-важните стадии в тестването на газопровода, защото разрешава да се ревизира обширно дали осъществяването на инфраструктурата дава отговор изцяло на заложените параметри в работния план, дали качеството на материалите и на инвестиции труд дават отговор на условията. Хидротестовете се организират на стадии, които стартират след осъществяването на всички останали наложителни безразрушителни инспекции на към този момент заварения газопровод. До въвеждане на интерконектора в комерсиална употреба предстоят още редица други процедури, в това число проби с транспорт на действителни количества газ, с цел да се подсигурява спазването на всички стандарти за сигурност и с цел да се удостовери издръжливостта на построеното оборудване напред във времето.

В рамките на октомври плановата компания ICGB, която отговоря за реализацията на интерконектора, мина сполучливо четвъртия самостоятелен одит, очакван в строителната фаза, който се извършва от задграничната компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Поради засиления надзор, обвързван с отпущането на финансиране от Европейска инвестиционна банка, плановата компания предстои на общо 6 социално-екологични одита в границите на строителната фаза на плана и няколко следващи инспекции след въвеждане в употреба. По време на одита самостоятелни специалисти направиха детайлни инспекции по терена на газопровода и на територията на Гърция, и в България. Проверени бяха всички дейни строителни действия, както и осъществяването на пресичанията под коритото на р. Марица и под бент. „ Студен бунар “. Нито едно съществено нарушаване или отклоняване от нормите не беше записано по време на инспекцията.

ICGB получи и утвърждение след привършване на обстоен одит по второто междинно заплащане от безвъзмездното финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ). Успоредно с напредъка на строителството на газопровода IGB, плановата компания инициира процеса по оформяне и подаване на настояването за възобновяване на направените възможни разноски за закупуване на активи и за осъществени строителни действия. В рамките на октомври Европейската комисия публично утвърди без забележки второто междинно погашение на стойност 16 503 254,24 евро, като средствата към този момент са получени. Това е значим знак за продължаващата поддръжка за плана IGВ от страна на Европейска комисия, както и за високата оценка към плановата компания и нейните систематични старания за прецизно използване на всички процедури и правила при осъществяване на плана IGB.

Близо 140 км от 182-километровото трасе са напълно приключени - заварени и положени в траншеята. Заваръчните действия са изпълнени на 96%, напредва осъществяването и на останалите планувани по план уреди – газоизмервателна станция до Стара Загора и диспечерски център наоколо до Хасково.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Строителството на тръбата би трябвало да завърши до края на годината. Ако това не се случи, българската страна към този момент разгласи, ще постанова наказания от 90 000 евро за всееки ден просрочие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР