Компанията ICGB, която развива проекта за междусистемна газова връзка между

...
Компанията ICGB, която развива проекта за междусистемна газова връзка между
Коментари Харесай

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара

Компанията ICGB, която развива плана за междусистемна газова връзка сред Гърция и България, входира в Министерството на районното развиване и благоустройството обновено предложение за въвеждане на етапност на осъществяване на оставащите действия до старт на комерсиалната употреба на оборудването, оповестиха представители на компанията.

Към сегашния миг всички съществени строителни действия по реализация на плана са приключени, а от средата на юни всички уреди са загазени и тествани сполучливо с действителни количества природен газ.

Газопроводът и всички прилежащи наземни уреди – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са приключени и механически изправни, което е открито както от строителния контрол на плана, по този начин и от редица инспекции и проби, извършени в последните месеци.

Към днешна дата всички 182 км и прилежащите уреди са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. Тече осъществяването на съпътстващи действия, които нямат директно отношение към употребата на интерконектора, само че са част от заложените действия по план.

С оглед оптимално скорошното въвеждане в комерсиална употреба на IGB и ускорение на административните процеси, нужни за издаване на Акт 15 и Акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, компанията внесе към Министерство на регионалното развитие нужните документи за отделяне на стадии на оставащата част на строителните работи.

Основната цел е всички нужни за старт на комерсиалната употреба действия да бъдат предпочитано осъществени в стадий 1, което да разреши своевременен старт на преноса на природен газ по интерконектора.

Всички останали действия, които не са директно свързани с употребата на оборудването, са обособени в независим стадий. Те ще продължат да се извършват редом с употребата на оборудването.

В стадий 1 като най-приоритетни действия са включени: изпълненото към този момент строителство на газопровода и наземните уреди, както и тестване на катодна отбрана, полагане на знаци по газопровода, довеждане докрай интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматизиран надзор и ръководство на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и други

Сред обособените в обособен стадий действия са: дотъкмяване на полагане на авариен оптичен кабел, осъществяване на противоерозионни ограничения по трасето на газопровода, дотъкмяване на път към Географска информационна система Стара Загора.

Всички посочени действия са част от уговорките на гръцката компания AVAX, която извършва контракта за планиране, създаване и въвеждане в употреба на газопровода. Строителят е подал към ICGB информация, индикираща края на месец август за довеждане докрай на дейностите от стадий 1, което ще разреши бързо въвеждане в употреба на газопровода. Това включва и предпочитано довеждане докрай на автоматизираната (SCADA) система за ръководство на газопровода.

ICGB продължава да работи интензивно по осъществяване на нужните условия за приемане на Разрешение за прилагане и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и спомага изцяло на всички институции, които имат ангажимент към този развой. Всички старания остават ориентирани към оптимално скорошното въвеждане на газопровода в комерсиална употреба, като главният блян е това да се случи още преди старта на идния отоплителен сезон.

Интерконекторът, който може да обезпечи съвсем напълно вътрешното ползване на природен газ на България, е на заключителен стадий от реализация. С оглед скорошното въвеждане в комерсиална употреба на оборудването, ICGB разчита на интензивно и целеустремено институционално подпомагане.

***

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е планиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на гр. Стара Загора.

Общата дължина на газопровода е 182 км, а на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР