Компанията Градус АД обяви, че е готова за пълна данъчна

...
Компанията Градус АД обяви, че е готова за пълна данъчна
Коментари Харесай

„Градус“ се оплака от 24 млн. лева загуби заради разкритията на Илчовски


Компанията " Градус " АД разгласи, че е подготвена за цялостна данъчна проверка и инспекции от всички институции. В публично писмо до медиите на Георги Бабев, самостоятелен член на Съвета на шефовете на сдружението, се показва, че компанията е претърпяла съществени финансови вреди след сигналите от Светослав Илчовски, оповестява Българска национална телевизия.

" Неверните изявления, уронващи престижа на сдружението, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети вложителите с действителни 24.36 млн. лева ", написа в писмото.

Според информацията в него компанията е измежду водещите на фондовата борса и от листването ѝ там през 2018 е донесла облага, разрешила разпределение на дял на акционерите на стойност 40 439 045.86 лева

Припомняме, че Илчовски описа пред комисията „ Манолова “, че е плащал подкупи от близо 1 млн. лева, за фиктивни покупко-продажби за 60-70 млн. лева, за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над прочут предприемач в затвор, показвано на други бизнесмени, за златото в чекмеджетата на премиера в оставка Бойко Борисов и други. Повечето му обвинявания бяха свързани със притежателя на компанията " Градус " Иван Ангелов. Той на собствен ред упрекна Илчовски в неистини и се закани да го съди.

Ето и цялостният текст на писмото на „ Градус “ АД

1. Относно изказвания за " кухи обороти и фиктивни покупко-продажби “:

" Градус “ АД е образувано през декември 2017 година посредством непарична вноска на дяловете и акциите на пет разнообразни сдружения – “Лора-2004 “ ЕООД, " Жюлив “ ЕООД, " Милениум 2000 “ ЕООД, " Градус – 1 “ ЕООД, " Градус – 98 “ АД.

Съгласно условието на българското законодателство при непаричната вноска е осъществена оценка на тези акции и дялове от трима самостоятелни оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация по отношение на активите, оборотите и приходите на всички сдружения от групата Градус е била предоставена на оценителите и е обществено налична в Търговския указател.

От 2017 година насам всички доклади на групата са одитирани и заверени без подготовка или запаси от реномирани интернационалните инспектори. Оборотите и покупко-продажбите на групата подлежат на ежемесечни инспекции от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от способените органи. При нито една от тези инспекции не е намерено каквото и да е противоречие или проблем със покупко-продажбите, на което и да е сдружение от групата. Всички покупко-продажби, подписани от тези сдружения са действителни, съответно регистрирани в Национална агенция за приходите и регистрирани в сходство с интернационалните счетоводни стандарти във финансовите доклади на групата.

За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса досега " Градус “ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лева Дивидентната рентабилност е 9.22%, а след препоръчаното погашение на дял, което следва да бъде утвърдено от акционерите през 2021 година ще надвиши 10.44%.

По размер на действително разпределените дивиденти " Градус “ АД се подрежда измежду водещите компании в България. Разпределението на сходен дял е изрично доказателство за генериране на резистентен действен модел и действителен паричен поток.

В качеството си на самостоятелен член на Съвета на шефовете на " Градус “ АД, разпоредих правенето на информации за всички покупко-продажби със зърнени култури от 2017 година до през днешния ден на групата. Информацията ще бъде обществено оповестена в сходство с използваното законодателство към активността на обществените сдружения.

2. Относно изказванията за " акции без стойност и нереални цени “:

Първичното обществено предложение на акциите на " Градус “ АД беше осъществено през юни 2018 година В него участваха над 1200 вложителя, в това число интернационалните вложители, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни сдружения, частни компании и стотици непрофесионални вложители.

Публичното предложение беше проведено посредством аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният способ за обществено предложение, при който крайната цена се дефинира от пазарните участници, а не от " Градус “ АД.

Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 година до 5 май 2021 година, " Градус “ АД изпреварва представянето на водещия борсов показател SOFIX с над 13%.

В същото време, погрешните изявления, уронващи престижа на сдружението, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети вложителите с действителни 24.36 млн. лева " Градус “ АД желае да увери своите вложители, че подхваща всички нужни дейности за отбрана на техните ползи.

3. Относно изказвания за " повишени дотации “:

Дружеството съблюдава Директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава отплата за пропуснати изгоди по открития ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и изказванията за големи суми са подвеждащи и погрешни.

Ако тези обезщетения не съществуват, целият бранш селско стопанство в региона " Отглеждане на животни “, включващи бройлери, патици и прасета, няма да може да бъде конкурентоспособен в международен мащаб. По програмата вземат участие дребното компании в България, които съумяха да оцелеят на фона на голямата конкуренция от чужбина, която е подкрепена от дотации в пъти по-големи от тези у нас.

Изнесената информация, че сдружението е получавало " повишени дотации “ в размер 80 евро на кокошка е следващата неистина, която елементарно се потвърждава на база информации от Министерство на земеделието и счетоводна информация.

" Градус “ АД е надълбоко обезпокоено от обстоятелството, че изказванията и откровените операции получават публичност и легитимация в българския парламент без да бъде изработен какъвто и да е опит за определяне или даже инспекция на обстоятелствата. Това подкопава освен доверието в избрана компания, само че и доверието в целия финансов пазар и води непосредствено до директни загуби за хиляди професионални и непрофесионални вложители за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите вложители, клиенти и снабдители, и е задължено и ще предприеме всички вероятни правни дейности за отбрана на техните ползи.

Дружеството е готово за цялостна данъчна проверка и инспекции от всички институции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР