Компанията Фейсбук съобщи, че въвежда по-строги правила за политическа реклама

...
Компанията Фейсбук съобщи, че въвежда по-строги правила за политическа реклама
Коментари Харесай

Фейсбук въведе нови ограничения за политическата реклама преди евроизборите

Компанията " Facebook " заяви, че вкарва по-строги правила за политическа реклама в Европейския съюз, с цел да се предотврати непозната интервенция в идните избори за Европейски парламент, предадоха международните организации. " За да се предотвратят злоупотреби и интервенция, всички рекламодатели от Европейски Съюз ще би трябвало да имат позволение в страната си да показват реклами, свързани с изборите за европарламента ", съобщи вицепрезидентът на медията Ричард Алън, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Компанията се надява спомагателните инспекции на самоличността и местоположението да основат " действителна преграда пред всеки, който има намерение да употребява нашите реклами за външна интервенция в изборите в дадена страна ", означи Алън.

Подобни ограничения бяха въведени в последните месеци за изборите в Индонезия и Канада. Освен това " Facebook " към този момент утвърди един пакет ограничения по-рано тази година.

" Няма да спрат напълно злоупотребите. "

Европейските избори ще се състоят в интервала сред 23 и 26 май, напомня ДПА. Ограниченията се отнасят да наличие, обвързвано с предизборната акция на политици или политически партии, както и за политически реклами, които целят да пропагандират или разубедят хората да гласоподават.

Новите правила имат за цел също да усилят прозрачността, като изискват всеки рекламодател, публикуващ политическо наличие, да разкрива самоличността си, а потребителите ще имат достъп до тази информация, като натиснат бутон " Платено от ". Данните за тези реклами ще се съхраняват в общодостъпна онлайн библиотека за период от 7 години.

Алън призна, че разпоредбите евентуално няма да съумеят да спрат напълно злоупотребите. " Изправени сме пред съобразителни, изобретателни и финансово обезпечени съперници, които трансформират тактиката си, щом установим корист. Смятаме обаче, че те (правилата) ще спомогнат да се избегнат намеси във " Facebook " по време на изборите, означи той, представен от " Франс прес ".

Критики

" Facebook " е подложена на напън да усили прозрачността и инспекциите в платформата си след съветската агитация, пробвала се да повлияе на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Компанията възнамерява през юни множеството от тези ограничения да обгръщат целия свят.

Европейски политически партии обаче подлагаха на критика новите правила. Те значат, че паневропейски партии няма да могат да разгласяват такива реклами във " Facebook ", написа " Файненшъл таймс ".

Така да вземем за пример паневропейските партии би трябвало да имат позволение за акция във всяка страна и това затруднява работата им. Лидерът на демократичната АЛДЕ Ги Верхофстад жигосах решението: " Ограничаването на акциите до една страна е изцяло противоположно на това, което желаеме за европейската народна власт. Това убива концепцията на европейската народна власт. "

За Алън в същото време изборът е бил тежък - сред опазването от външна интервенция и допускането на паневропейските партии. " Не можем да намерим метод да (допуснем изключения за европейските институции), без да дадем опцията някой да пристигна отвън Европейски Съюз, да получи позволение в една страна членка и да стартира да популяризира дезинформация из Европейски Съюз. Признаваме изцяло, че това ще сътвори стеснение на партии, които можеха (досега) да водят акция. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР