Компанията BG Sound Stage изпрати официално писмо до министър Банов,

...
Компанията BG Sound Stage изпрати официално писмо до министър Банов,
Коментари Харесай

Концертите на Ара Маликян чакат разрешение от Министерството на културата

Компанията BG Sound Stage изпрати публично писмо до министър Банов, с което желае позволение да бъдат извършени концертите на испанския цигулар Ара Маликян, планувани за месец март, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и обезпечаване сигурността на публиката. „ Предприемаме тази стъпка, с цел да подсетим министерството за частния промоутърски бранш, който остана пропуснат към този момент цяла година ”, споделят от BG Sound Stage.
Концертите на Ара Маликян са планувани за 12 март в зала 1 на НДК, 13 март  -  Варна и 15 март  - Пловдив. От март 2020 година до момента те бяха отменяни два пъти, билетите за тях  от дълго време са  продадени, като зала 1 на НДК е изцяло разпродадена.
Хората с билети за концертите с съображение се тревожат и питат дали те ще се състоят. В  последната заповед на здравния министър № РД-01-52/26.01.2021 за освобождение на ограниченията обаче, концертите не се упоменати. През целия трети локдаун държавните филхармонии, театрите, операта, балетът работят на 30 % претовареност. От 4.02.2021 година се отвориха  моловете, кината на 30 % претовареност и още доста места, в които се събират повече хора. „ Очевидно е, че заплахата от болест с COVID-19 за публиката от държавните институции не може да е по-малка от тази на публиката от нашите концерти ”, се споделя в писмото на BG Sound Stage. „ В двата случая тя е седяща и наблюдаваща еднакъв вид театрално изкуство. ”
Зрителите с билети за концертите на Ара Маликян, които са близо 7000 души, към този момент губят самообладание да видят световноизвестният испански цигулар. Те звънят на телефоните на компанията, настоявайки за осъществяване на концерта. Позовават се на обстоятелството, през януари в зала 1 на НДК се организира концерт на Софийска държавна филхармония с оперния артист Хуан Диего Флорес. Макар че, зала 1 на НДК остава затворена за други музикални събития.
Очевидно,  частният бранш в е подложен в неравностойно състояние по отношение на държавните сформира и институции. Независимо, че той радва многохилядна аудитория с гостувания на международни реализатори от всички музикални жанрове, е подценяван от управителните фактори в министерството. Докато съставите, субсидирани от страната, се толерират и не престават да работят, то частният бранш в музикалната промишленост е под цялостна възбрана да работи, доведен е до банкрути и закриване.
Към момента отговор от Министерство на културата няма. С ново писмо компанията ще упорства за среща с министър Банов и ще отстоява правото си на работа. Надяваме се, че значимостта задгранични реализатори да имат достъп до българската сцена, ще бъде оценена. Ние сме стимулирани и от това, че би трябвало да отговорим на верността на публиката си също с честност, споделят от БГ Саунд Стейдж. Работили сме дълго време за отговаряне на нейните потребности и продобиване на нейното доверието. Затова претърпяваме мъчително незаслужени  упреци, че не желаеме да работим. И не на последно място ни стимулира фактът, че хората имат потребност и от просвета, и от прочувствен отдушник в това обезпокоително време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР