Компания, зад която стои най-големия независим търговец на петрол в

...
Компания, зад която стои най-големия независим търговец на петрол в
Коментари Харесай

Петролната компания Vitol се готви да купи 90% от най-големия терминал за втечнен природен газ в Италия

Компания, зад която стои най-големия самостоятелен търговец на нефт в света Vitol, е покрай договорка за закупуване на над 90% дял в Adriatic LNG - най-големият терминал за импорт на полутечен природен газ в Италия, от ExxonMobil и QatarEnergy. Това съобщи Ройтерс, базирайки се на източници. Терминалът за импорт на полутечен природен газ край адриатическото крайбрежие се намира в Северна Италия.

В момента Exxon държи 70,7% от Adriatic LNG, прочут като Terminale GNL Adriatico Srl, посредством дъщерното си сдружение ExxonMobil Italiana Gas. Другите акционери в италиански терминал са поделение на държавния колос на Катар QatarEnergy с 22% дял и италианския оператор на газова мрежа Snam със 7,3%.

Миналата година ExxonMobil разгласи мажоритарния си дял в терминала за импорт на LNG за продажба, като част от проекта си за продажба на активи. Тогава упованията бяха, че договорката ще оцени целия LNG терминала на към 868 800 милиона евро.
 Най-големият терминал за полутечен природен газ в Европа подписа 10-годишна договорка за доставка на LNG от Алжир
Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна договорка за доставки от Алжир

Това е първото съглашение за сходен потенциал за импорт, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

BlackRock беше измежду упоменатите имена в договарянията, само че се отдръпна от договарянията с Exxon. Vitol към момента е в конкуренцията посредством компанията за предпазване на сила VTTI.

Другият акционер на Adriatic LNG - операторът на газовата мрежа Snam със 7,3%, ще има 45 дни, с цел да реши дали да упражни правото си на първи отвод да усили каузи си в терминала за импорт на LNG, когато договорката бъде подписана, прибавиха източниците.

Snam има варианти да увеличи каузи си в Adriatic LNG до 15% или 30% според съглашения с актуалните акционери, разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Стефано Вениер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР