Компаниите, собственици на големите вериги бензиностанции в България, са поели

...
Компаниите, собственици на големите вериги бензиностанции в България, са поели
Коментари Харесай

Търговците на горива обещаха да си забранят да обменят информация

Компаниите, притежатели на огромните вериги бензиностанции в България, са поели пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължението да забранят контактите и обмяната на информация между тях и свои съперници на този пазар, заяви антимонополният регулатор.

" Лукойл България " ЕООД, " Еко България " ЕАД, " Шел България " ЕАД, " ОМВ България " ООД, " НИС Петрол " ЕООД и " Петрол " АД възнамеряват промени във вътрешните си процедури. С тях ще бъдат неразрешени контактите и обменът на информация с сдружения - съперници и техните чиновници. Ще бъдат неразрешени контактите сред чиновниците на личните и конкурентните бензиностанции.

Компаниите постановат възбрана на разискване, приемане или даване на комерсиална информация в границите на сдружението " Българска петролна и газова асоциация " ;

Служителите, които не съблюдават условието за конфиденциалност на комерсиалната информация, ще бъдат уволнявани.

Компаниите възнамеряват да трансформират правилниците за вътрешния ред и трудовите контракти на чиновниците като прибавят забранителните и санкциониращите клаузи. В петролно-газовата асоциация ще бъдат изменени разпоредбите за вътрешен ред.

Шестте компании бяха обект на инспекция от Комисия за защита на конкуренцията от октомври предходната година с съмнения за картел. В края на март регулаторът излезе със мнение, че картел няма, само че е налице " ценови паралелизъм " в резултат на обмяна на информация посред им. Ценовият паралелизъм не се преследва съгласно европейското законодателство. Тогава Комисия за защита на конкуренцията изиска от фирмите да наложат възбрана върху обмена на информация сред сдруженията и техните съперници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР