Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция

...
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция
Коментари Харесай

ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19. България ще получи 1,3 млн. дози

Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи издаване на позволение за приложимост на приспособена ваксина срещу COVID-19, ориентирана по отношение на подварианта XBB.1.5.

Ваксината се създава от Pfizer/BioNTech и България ще получи 1,3 млн. дози от нея, откакто бъде утвърдена за приложимост от Европейската комисия. Страната ни има обезпечен достъп до приспособени ваксини по силата на Допълнително съглашение № 5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз (SANTE/2021/03/020).

Първата доставка от 80 640 дози е планувана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които чакаме да дойдат тогава, са показани за приложимост на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планувана и доставка на педиатрични ваксини, предопределени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се ползват гратис на български жители, декларирали предпочитание при общопрактикуващия си доктор, в имунизационните кабинети на РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения.

През идната седмица се чака Националният експертен съвет по имунизации да направи своите рекомендации до министъра на опазването на здравето за имунизацията срещу COVID-19 на рисковите групи от популацията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР