Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) при Европейската агенция по лекарствата

...
Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) при Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

EMA призова за ефективни мерки срещу прилагането на топирамат при бременни

Комитетът по лекарствена сигурност (PRAC) при Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи нови ограничения за отбягване на експозицията на топирамат по време на бременност - смяна в продуктовата информация и превантивни стратегии за бременни.  

Лекарственият регулатор предизвести, че би трябвало нараснало внимание към медикаментите, съдържащи топирамат, защото е известно, че той може да усили риска от проблеми с неврологичното развиване на плода след излагане по време на бременност.

Вече е потвърдено, че топирамат предизвиква съществени вродени недостатъци, когато се употребява по време на бременност.

Лекарства, съдържащи топирамат, се употребяват в Европейски Съюз за лекуване на епилепсия и профилактика на мигрена. В някои страни от Европейски Съюз лекарството се употребява и в композиция с фентермин за понижаване на тежестта.

Експертите са безапелационни, че топирамат не би трябвало да се употребява за попречване на пристъпи на мигрена или за контролиране на телесното тегло по време на бременност. Пациентките във фертилна възраст, би трябвало да употребяват ефикасни защитни ограничения против зачеване, с цел да не се излага вътреутробно плода на нездравословното влияние на топирамат.

Също по този начин те не предлагат потреблението на топирамат при епилепсия по време на бременност, в случай че няма друго уместно лекуване.

Експертите напомнят, че е извънредно значимо пациентките да бъдат осведомени от медицинските лица за заплахите, на които могат да бъдат изложени, в случай че одобряват такима лекарства.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР