Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в цялата

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в цялата
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите започва проверки на фирмите за бързи кредити

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекции в цялата страна на небанковите финансови институции за добросъвестното ценене на правата на потребителите по подписани контракти за бързи заеми. Това заяви служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. От КЗП стартират инспекции на място в офисите на тези компании.

През последните месеци комисията извърши прелиминарен обзор на договорите и счетоводните документи на фирмите, опериращи у нас. Той демонстрира съществуване на съществени нарушавания, включително нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския заем, които изкривяват пазара.

Повод за инспекциите са и голям брой сигнали за неразбираеми или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация. В предишното е юридически опит казусът да се реши посредством нов закон. Експертният разбор обаче демонстрира, че в основата на казуса са неналичието на надзор и предварителна защита. Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на контракта от двете страни действително е налице законно съображение за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

Затова съществена цел на инспекциите е премахване на всички сходни противозаконни практики, с цел да бъдат правата на клиентите оптимално предпазени. Ще се цели и реализиране на по-добра осведоменост и гаранции за потребителите на бързи заеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР