Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за
Коментари Харесай

Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има черен списък на нелоялните

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира ново проучване за двойния стандарт при храните в Европейски Съюз. То ще обгръща 5 групи храни - макаронени произведения, зеленчуци, зехтин, консерви. За пръв път в проучването ще бъдат включени и спиртни питиета.
" Идеята е да се подкрепи по-лесното приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в Европейски Съюз, а точно грубо санкциониране при нелоялни практики ". Това сподели в ефира на bTV ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов. Той изясни, че планът е на стойност към 180 000 евро, а продължителността на проучването е 18 месеца.
Маргаритов призна, че двоен стандарт има и по тази причина България е измежду страните с съответни ограничения за справяне с този проблем. " Наистина желаеме да идентифицираме мащабите на " бедствието ". Фокусирали сме в близки до нас страни, само че ще купуваме храни и от Германия, да вземем за пример ", изясни Маргаритов.
Майка пресметна, че поради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме за детски храни със 112 лв. повече, в сравнение с в Германия, да вземем за пример. Христина Димитрова се надява с внасянето на петицията по проблема в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки двойният стандарт да спре.
Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, сподели Мариана Кукушева от " Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите " у нас. Тя изясни, че се предвижат наказания за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро. Ще има и черен лист, който ще съставлява обществен указател за отвод на пазара от доставка на такива храни.
Припомняме, че на равнище комисия на Екологичен потенциал евродепутатите взеха решение двойният стандарт на храните и други артикули да се добави към " черния лист " на нелоялните търговски практики. Актуализираните правила би трябвало да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи артикули и права.
Текстовете ще се отнасят за артикули с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, само че се разграничават по състав или характерности и " потребителите са уверени, че купуват същия артикул, когато в реалност не е по този начин ", показват още от Европарламента.
" Европейска комисия обмисляше да глобява единствено с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче желаеме санкцията да е най-малко 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за миналата финансова година, която от двете суми е по-висока ", заяви евродепутатът Момчил Неков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР