Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на
Коментари Харесай

КЗП клекна пред мобилните оператори: Има законова възможност за скок на цените на услугите

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира незабавна инспекция на оповестените планове на мобилни оператори за повишение цените на телекомуникационните услуги по настоящи контракти с консуматори. С повече детайлности по тематиката пред Българска национална телевизия беше Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

Той изясни, че все още е оповестено желание за повишение на цените на телекомуникационните услуги по настоящи контракти с консуматори, само че нищо съответно не се е случило.

На базата на това желание ние сме се самосезирали и правим инспекция. В КЗП са получени мненията на мобилните оператори и през днешния ден на изключително съвещание ще бъде взето решение по тях, изясни Маргаритов.
свързани новини77648преди 17 часа4469преди 18 часа
Засега е обявено желание с едностранно волеизявление, добави той.

Такава опция е налична в законодателството, като измерителят, който дава правото на тези оператори е в договорите тази опция да бъде упомената и методът на тази индексация да бъде разказан ясно и в детайли. В самостоятелните контракти с тези оператори се съдържа такава уговорка, която е въведена въз основата на цитирания законов текст и е обвързвана с годишния инфлационен показател който се оповестява от Национален осигурителен институт.

Маргаритов акцентира, че повишението на услугите може да бъде въз основата единствено на иденксацията на инфлацията за една година, по никакъв метод не следва това да се случва с връщане за по-дълъг интервал от време.
свързани новини25943на 21.12.2021
Има настройка да бъде употребен и инфлационният показател за 2020 година само че сходна индексация може да бъде осъществявана единствено един път годишно.

Ще следим безусловно изкъсо да се съблюдава закона и даже във фаза планове ние ще ги предупредим за това, безапелационен е Маргаритов.

Според ръководителя на КЗП, най-вероятно повишаването ще е по-малко от 5% и ще е към 1 лев на месец приблизително, в случай че таксата е към 20 лева

Той изясни по какъв начин потребителите могат да прекратят контракта си с мобилния оператор:

1. При неопределен контракт - с едномесечно предупреждение

2. При срочен - от потребителя може да се изиска да заплати най-много три месечни вноски като наказателна клауза, без значение от периода на договора
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР