Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябваше да убеди телекомите

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябваше да убеди телекомите
Коментари Харесай

Ние, потребителите: КЗП не изигра картите по най-добрия за нас начин в казуса с  телекомите 

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) трябваше да убеди телекомите да признаят клаузата за индексацията на цените на настоящите контракти за неравноправна. Така за сдруженията щеше да възникне задължението да възстановят всички надвзети на това съображение суми от потребителите от първия миг на повишението на цените на това съображение до последната платена такса.

Вместо това, КЗП подписа съглашение, което има деяние единствено отсега нататък и в духа си преповтаря квалифицирания законопроект за промени на настоящото законодателство, настояванията от съда при към този момент заведените от неправителствени организации групови искове и правосъдно решение на първа инстанция по заведено дело с този предмет.

Това е мнението на некомерсиалната платформа " Ние, потребителите " във връзка публична информация за подписано съглашение сред Алианса за софтуерна промишленост и КЗП.

А какво се случи на процедура?

Съвсем предстоящо, откакто преди месец (под публичния напън и изговаряне на съда на първа инстанция за неравноправност на клаузата за индексацията) единият от телекомите разгласи, че от 2024 година при индексация на цената поради инфлацията, потребителите ще могат да се откажат от контракта си без наказателна клауза, останалите два оператора също отстъпиха и одобриха тази формула, показват от " Ние, потребителите “.

За този резултат способстваха дейните дейности на омбудсмана проф. Диана Ковачева и нейния екип, Комисия по икономическа политика и нововъведения и Подкомисия на наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничение на монополите към Народното събрание и на народни представители, както и на Министерство на стопанската система, с които " Ние, потребителите “ поддържа връзка интензивно в продължение на повече от година. В резултат на това до " доброволната “ смяна се стигна напълно закономерно, защото тя към този момент наподобява неизбежна.

Надяваме се новите правила да се извършват добросъвестно от сдруженията и да не стават причина за нелоялни практики, които още веднъж да бъдат подминавани от контролния орган - Комисия за отбрана на потребителите, споделят още от сдружението.

Междувременно, всички ние би трябвало да проследим по какъв начин ще приключат заведените групови искове от неправителствени организации, тъй като от техния излаз ще могат да се възползват непосредствено включилите се към тях. Но те ще бъдат от изгода и за останалите, защото ще основат правосъдна процедура и при всяко ново дело с този предмет ще има позоваване на тези решения. Това значи, че засегнатите консуматори ще могат да изискат да им бъдат възобновени надвзетите суми в следствие от действието на неравноправната уговорка.

Предстои изговаряне по проблема и от регулатора във Англия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР