Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се произнесе обозримо

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се произнесе обозримо
Коментари Харесай

КЗП ще се произнесе обозримо бързо по казуса с мобилните оператори

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще се произнесе " обозримо бързо " по какъв начин ще отговори на настояванията на трите огромни мобилни оператора за повдигане на цените.

Това стана ясно след разискване с представители на институции и потребителски организации. 

Председателят на комисията Стоил Алипиев сподели, че след запознаване с правните причини ще има отчет. Той напомни, че обстановката се повтаря за трета година, което поражда напрежение. 

От над година обаче в Комисията имало три докладни от личната ѝ дирекция " Контрол на пазара ", свързани с това дали клаузата за индексация е неравнопоставена по отношение на потребителите. 

Докладите по този начин и не стигнали до разискване, тъй като ръководителят не ги внасял за разискване. 

От Министерството на стопанската система показаха, че клаузата би трябвало да планува опция както за нарастване на цените, по този начин и за понижение, в случай че потребителския показател на Национален статистически институт бъде понижен. 

Представителите на настоящия омбудсман показаха, че има неравнопоставеност в общите условия, в случай че мобилният оператор може да усилва цената, без потребителят да може да се откаже от контракта, в случай че е по-висока. 

По време на разискването стана ясно, че КЗП може да задължи операторите в 14 дневен период да отстранят от общите условия на договорите клаузата за индексация. КЗП може да сезира съда за съществуването на неравноправни клаузи в договорите и общите условия.

Заради продължаващото използване е на неравноправни клаузи мобилните оператори да бъдат санкционирани с оптималната сума от 50 000 лв.. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР