Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита спад на жалбите

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита спад на жалбите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Рязко намаляват жалбите срещу телекомуникационни продукти

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) регистрира спад на жалбите против търговците на телекомуникационни артикули и услуги. Допреди две-три години към половината от всички постъпващи в институцията недоволства от жители са касаели проблеми с телекомуникационни устройства или оператори, до момента в който в този момент този % е понижен на към 30. Това заяви ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „ Нощен Хоризонт ” на БНР.

„ Това идва да ни каже, че фактически пазарът се почиства ”, разяснява той. „ Трудно, несъмнено, със основни старания, може би и с нарасналата зоркост на потребителите ”, добави Маргаритов и означи, че въпреки всичко в днешно време всеки един има най-малко един или два, а от време на време и повече контракта за подобен вид услуги. „ Вече около телефонията и интернет, ние консумираме и други услуги за електронно наличие като абонаменти за разнообразни филми, излъчвания, книги, игри и прочие, което доста уголемява спектъра на вероятните нарушавания. Този пазар е рисков и продължава да бъде подобен ”, означи ръководителят на КЗП и добави, че задачата на Комисията е да улавя от ден на ден нелоялни практики, които са свързани с новаторските способи на връзка.

В отговор на въпроси на слушатели Маргаритов изясни, че потребителят не е задължен да възобнови изтичащия си срочен контракт с мобилния оператор за нов интервал, даже при настоятелни предложения от страна на телекома. Договорът се трансформира в неопределен. Ако при подписването му са предоставени преференциални условия, те ще отпадат, само че даже и това е вид, в случай, че един неопределен контракт постоянно може да се приключи с едномесечно предупреждение, без да се дължи каквото и да било, разяснява ръководителят на КЗП. А в това време потребителят ще има опция деликатно да изследва настоящите благоприятни условия на пазара и да избере какви услуги, в какъв размер и на кой оператор да употребява.

„ Когато приказваме за тези търговци, които имат ежедневна връзка с клиенти чрез подготвен личен състав, доста ми се ще да имам вяра, че изключително в огромните компании, в това число телекомуникационните, има построена тактика за това. Не да се слагат задания на акомпанимент – какъв брой през днешния ден клиенти би трябвало да бъдат обслужени, какъв брой от тях би трябвало да сключат контракти, какъв брой да си купят телефони, да си преподпишат договорите и така нататък А да бъдат ориентирани с връзката си с клиентите по този начин, че в действителност хората сами да желаят да си купуват услуги, да търсят новите неща, които се оферират, без да бъдат въвеждани в подвеждане и без да им бъде спестявана значима информация ”, разяснява още Маргаритов.

Председателят на КЗП разяснява и отминаващия зимен сезон: „ Има усмиряване на туристическия пазар, даже спрямо минали интервали. Още повече, че неотдавна статистическите институции регистрираха растеж на туристите. И превантивните старания, и засиленият надзор през месеците от декември до момента дават своите резултати по посока дисциплиниране на търговците. ” Маргаритов увери, че екипите на Комисията ще участват интензивно до самия завършек на сезона, а и по-късно. „ Част от тези обекти работят целогодишно, стартират ваканционните интервали и планинският туризъм е желан при организирането на училищен пътувания ”, уточни той и добави, че се ползва друга тактика според от това какъв брой интензивна е посещаемостта на съответните курортни комплекси.

„ Когато не могат да бъдат усъвършенствани общите условия според нашите рекомендации, водим групови искове. Чрез тях пазиме ползите на всички консуматори, които са наранени от неравноправните клаузи, подписвайки такива контракти. Ако тези искове бъдат извършени сполучливо, потребителите ще имат опция да търсят обезщетение въз основата на правосъдните решения ”, съобщи Маргаритов във връзка водените от комисията каузи против компании за бързи заеми, които не са отстранили откритите от контролния орган нарушавания. Преди тегленето на заем потребителите наложително би трябвало да прочетат деликатно контракта с общите условия, да потърсят консултация, в случай че са затруднени да ги схванат добре, да упорстват за така наречен Стандартен европейски формуляр с най-важните детайли на заема като какво взимат и какво ще би трябвало да върнат. „ Правили сме инспекции на правилото на тайния клиент, установявали сме, че не се дава този формуляр. Това е административно нарушаване, което се глоби ”, изясни Маргаритов.

Отговорностите, които контролните органи в региона на потребителската отбрана имат, са големи. И то освен като наказателен уред, само че и като предварителна защита и осведомителни акции, които да подкрепят хората да извършат осведомен избор ”, сподели в умозаключение ръководителят на КЗП.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР