Комисията за защита на потребителите (КЗП) няма капацитет и е

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) няма капацитет и е
Коментари Харесай

Проверките на фирмите за бързи кредити не водят до никакви последствия

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) няма потенциал и е наела външни реализатори да ревизират компании за бързи заеми. В същото време на свои съвещания комисията е проверила едвам 30% от общите условия на тези компании, които дават на клиентите. Не е известно на тези компании, при които са открити нарушавания и са направени наставления, какви са следствията.

В това време продължава напрежението сред ръководителя Стоил Алипиев и двамата членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. През януари двамата изпратиха писмо до медиите, в което показаха, че Алипиев е узурпирал напълно и еднолично всички институционални канали за информация от КЗП към медиите и обществеността. Министърът на стопанската система към този момент няколко пъти желае оставката на Алипиев, който не я подава, а поради разногласия сред ръководещите обединения този въпрос по този начин и не откри позволение през последните месеци. Подалият оставка Арабаджиев пък още не е освободен.

Вчера управлението на КЗП бе изслушано от подкомисията за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите в Народното събрание. От отчета на Стоил Алипиев се разбра, че едвам 30% от общите условия на настоящите малко над 100 компании за бързи заеми са били проучени от комисията като проучването им е почнало в края на 2022 година Той разгласи, е в това време към половината компании са тествани физически до момента на инцидентен принцип, а до края на лятото чака да бъдат завършени всички инспекции.

На доста от поставените му въпроси от депутатите той не даде съответни отговори.

От установеното обаче към този момент се е открило, че 90% от фирите нарушават разнообразни законови условия.

От изявление на националния омбудсман Диана Ковачева се разбра, че одобри нея до 2023 година са подадени близо 80 хиляди тъжби от кредитополучатели, което не може да покаже размера на казуса, тъй като доста хора не се оплакват, а заплащат или се укриват. На базата на тези тъжби институцията е открила три вида нарушавания:

неравноправни клаузи

несъразмерни лихви, неустойки и такси

малко време за запознаване с общите условия, сключване на непопълнени до дъно бланки и др.

Ковачева се възмути, че не се ревизира кредитната история на хората, кандидатстващи за такива заеми в случай, че е ясно, че те всекидневно са в тежко финансово положение и банка не би и м дала пари. Съобщи да хора с до 9 бързи заема.

Допълни, че макар заведени каузи, по които съдът е постановил неравноправност на клаузите, те са били отстранени единствено от документите на завелите дело, само че не престават да се ползват за останалите консуматори.

Тя заяви и за оказван напън като заяви и а случай за умрял от инфаркт непосредствен на дебитор. " Буквално всеки може да си сътвори компания, тъй като условия няма. Едва 7 от над 200 компании са в асоциацията за отговорно небанково кредитиране, които са се заели да работят транспарантно ", акцентира тя.

Тези компании работят на регистрационен режим, а само КЗП може да ги управлява. Максималната глоба по Закона за отбрана на потребителите пък може да ги санкции с най-много 50 хиляди лева.

Това чуване бе следващият случай, в който се разбра, че управлението на комисията работи в изискванията на разкол, а на процедура цели звена в институцията са останали съвсем без фрагменти. Константин Арабаджиев разгласи, че доста от работилите по тези неравноправни клаузи са напуснали, а сегашните чиновници би трябвало да удостоверяват инспекции, осъществени от наети външни проверяващи. Той изрази противоречие и с това, че преди да е завършила инспекцията на общите условия, се ревизират на място компаниите.

Това удостовери и Ангел Джалев с аргумента, че първо би трябвало да се види какво написа в общите условия, а и не всички компании за бързи заеми са недобросъвестни. " Аз съм твърдо срещу външни специалисти да правят работата на КЗП, а ние да се трансформираме в техни гумени печати ", добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР