Комисията за защита на конкуренцията спря инициативата на Министерството на

...
Комисията за защита на конкуренцията спря инициативата на Министерството на
Коментари Харесай

Преди да е започнала: Спряха програмата за по-ниски цени на храни от първа необходимост

Комисията за защита на конкуренцията спря самодейността на Министерството на стопанската система за по-ниски цени на храни от първа нужда. Идеята на ведомството беше на осведомително табло всеки участващ магазин да отбелязва най-евтините измежду 50 продукта от дребната потребителска кошница.

От Комисия за защита на конкуренцията се безапелационни, че предлагането на храните на занижена цена ще ограничи конкуренцията сред търговците и ще наруши правилото на свободна стопанска самодейност. Министърът на стопанската система съобщи, че кабинетът ще продължи да търси решения за по-ниски цени.

„ Това, което би трябвало да кажем е, че ние от тази си самодейност да реализираме по-добри цени за потребителите няма да се откажем. Трябва да подчертаем, че самата акция е доброволна първо, второто сама акция не задължава една или друга верига да съблюдава избрани тавани на цени. Това, което ние създадохме е една основа за конкуренция ”, съобщи министър Богданов в предаването „ Здравей, България ” по NOVA.

От ПП-ДБ изпратиха позиция до NOVA във връзка мнението на Комисия за защита на конкуренцията против акцията на Министерство на стопанската система и промишлеността “Достъпно за вас ”.

Вижте цялото мнение тук:

" Антимонополният регулатор с управление, директно обвързано с ГЕРБ и с изминал мандат, се разгласи против ползите на българските жители и против ограниченията на държавното управление срещу инфлацията. Комисия за защита на конкуренцията се пробва да попречи на въвеждането на мярка за понижаване на цените на хранителни артикули от първа нужда, като даде мнение срещу самодейността на Министерството на стопанската система и промишлеността „ Достъпно за вас “ с причини без никакво правно съображение.

Вместо концепцията на министър Богдан Богданов, която получи първичната поддръжка от комерсиалните вериги, съгласно Комисия за защита на конкуренцията допустима мярка за справяне с растежа на цените е „ даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на топъл обяд “.

Позицията на комисията показва незаконна институционална безнаказаност и наподобява като следващата предизборна “бухалка ”, с която ГЕРБ нападат кабинета “Денков ” предизборно. Докато Борисов се изрича при всяка опция пред медиите за това какъв брой е угрижен за постоянното ръководство на страната, назначените от него хора в регулаторите и организациите работят интензивно против ограниченията, които държавното управление подсигурява за облекчение бюджета на семействата, в партньорство с бизнеса.

Това за следващ път удостоверява какъв брой належаща е смяната в управленията на регулаторите, което ние от ПП-ДБ ще сложим като приоритет още в първите дни след възобновяване на работата на Народното събрание.

Въпреки че инфлацията спадна до равнищата отпреди войната в Украйна – един от към този момент изпълнените цели на държавното управление, няма учредения да се поставят изкуствени спънки пред спомагателните ограничения на кабинета за обезпечаване на по-ниски цени за жителите.

Ето за какво изложените мнения и опасения в писмото на Комисия за защита на конкуренцията са неоснователни:
1. С самодейността „ Достъпно за Вас “ не се прави тип картелно съглашение сред участващите, както твърди Комисия за защита на конкуренцията. Предложената от министъра на стопанската система и промишлеността Декларация за партньорство не се подписва сред избрани стопански оператори и не дава отговор на условията по член 15 и идващите от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за неразрешени съглашения. Освен това, в закона има редица изключения от възбраната за пазарни съглашения, към които самодейността би мога да се причисли.
2. В писмото си Комисия за защита на конкуренцията приказва за занижени цени, като загатва за вероятен дъмпинг на цените. Това безпокойство още веднъж не дава отговор на действителността, доколкото предмет на самодейността са „ най-ниски ”, а не “занижени ” цени;
3. В Декларацията за партньорство на МИИ категорично е изключена дискриминирането на участниците по народен признак;
4. Разсъжденията за допустимо намаление на цените на участващите артикули в самодейността за сметка на други неучастващи артикули са чисто хипотетични, тъй като такава заплаха има при всички промоции и отстъпки от цени, които се ползват и в този момент и установяването на такива възможни нарушавания е предмет на инспекции във всеки съответен случай;
5. Редица регламенти на Европейски Съюз предизвикват използването, построяването и развиването на къси вериги на доставки и локални пазари във връзка с селскостопанските артикули, каквито са огромна част от стоките, предмет на Декларацията;
6. Неоснователни са и опасенията за нарушение на правилото на свободна стопанска самодейност, доколкото присъединяване в Декларацията е непринудено и не е скрепено с никакви наказания и/или привилегии за участниците. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР