Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вярва повече на данните

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вярва повече на данните
Коментари Харесай

На кого повярва КЗК, за да разреши на Виваком да купи Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има вяра повече на данните на фирмите Ernst&Young и BMedia, в сравнение с държавната Комисия за контролиране на известията (КРС), когато става дума за броя на клиентите на платена телевизия в България.

Това се вижда от решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което регулаторът позволява на притежателя на Vivacom - United Group, да придобие съперника си " Булсатком ".

Въпросното беше оповестено цели две седмици откакто е признато от Комисия за защита на конкуренцията (1 февруари 2024 г.).

Комисията даже не беше съобщила за него навреме.

Единствено зам.-председателят ѝ Димитър Кюмюрджиев е дал своя вот срещу решението.

Всвоето изключително мнение той подлага на критика болшинството в Комисия за защита на конкуренцията за " неправилни претекстове ", " нарушаване на административно-производствените правила " и " погрешно използване " на Закона за защита на конкуренцията и европейския правилник.

Една от най-важните му рецензии: " изследванията от Bmedia и Earnst&Young са предоставени единствено от нотифициращото дружество (т.е. от United Group)и за направени по негова поръчка, въпреки и от самостоятелни организации ".

При това - информацията в изследванията им не е тествана с други данни от Комисия за защита на конкуренцията, а употребяваният от двете организации способ на екстраполация е с " възможни обилни неточности и отклонения ".

Големият спор и повода A1 и Yettel да стачкуват против договорката за " Булсатком ", е това, че тя може да докара доконцентрация на над 60% от телевизионния и интернет пазар в ръцете на една група.

United Group има както Vivacom, по този начин и " Нова броудкастинг груп " с всичките ѝ ТВ канали. Досегашният притежател на " Булсатком " е компания на Спас Русев - " Вива Корпорейт България " ЕООД. Русев беше член на надзорния съвет на Vivacom до септември 2022 година

Според пазарното изследване, каквото Комисия за защита на конкуренцията споделя, че е направила, преди да утвърди сливането - договорката няма докара до увреда на конкурентната среда.

В решението са представени два типа данни за броя на консуматори на платена телевизия в България - едни от Комисията за контролиране на известията, и други - на частните компании Ernst&Young и BMedia.

Според КРС клиентите на снабдители на телевизия в България са 2 030 517 към края на 2022 година Това са публични данни от регулатора. Разпределението на пазара наподобява по този начин:

Пазарни дялове на фирмите, предоставящи платена телевизия съгласно данните на КРС за миниалия интервал, са:
Виваком - 32,9%Булсатком - 26,7%A1 - 26,4%Други - 13,9%
Изследвания на двете компании обаче демонстрират други цифри.
За Ernst&Young телевизионните клиенти са 2 527 571 - с над 22% или 454 680 повечеСпоред Bmedia става дума за 2 633 568 клиенти в България - или с 27% над оценката на държавния регулатор.
Причината за разминаванията е, че КРС " мери " единствено броя на клиентите на доставчиците на телевизионно наличие, само че не и тези, които си заплащат за стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime, HBO Max, Apple TV и други

Ernst&Young и BMedia обаче са прибавили и тях - и по този начин пазарният дял на " Виваком " и " Булсатком ", взети дружно, пада от 61% на към 40%.

Втори мотив за допускане на договорката е, че " Булсатком " през 2022 година е изгубил 105 397 клиенти на платена телевизия, което е понижение с 21 на 100. Комисия за защита на конкуренцията написа, че " измежду главните аргументи за забележителния отлив са влошеното финансово положение на сдружението, неналичието на вложения и спад на качеството на предоставяните услуги ".

Дадена е и разбивка на абонаментите на стрийминг платформите:
Netflix – 200 000HBO Max – 150 000Disney+ – 75 000Amazon Prime – 40 000български OTT снабдители (като Neterra TV и BGTime) - 60 000чуждестранни снабдители на сателитна/DTH телевизия от прилежащи страни - 35 000.
Именно тези данни от частни пазарни изследвания Комисия за защита на конкуренцията счита за меродавни, а не тези на КРС, с цел да реши има ли централизация на пазара при договорката, или не, макар че в мненията на Yettel и А1 те са оспорени. Оттам се базират и на обстоятелството, че КРС регистрира формалния пазар и по тази причина данните от отчетите ѝ са с " по-голяма представителност, от което и да е изследване ".

" В съответния случай при установяване размера на пазара на разпространяване на ТВ стратегии на дребно Комисия за защита на конкуренцията взе поради изследванията на Bmedia и Ernst&Young за проникването на обичайна платена телевизия в страната, които (...) са със подобен резултат. В досегашната си процедура Комисия за защита на конкуренцията неведнъж се е позовавала на изследвания на Bmedia ", стимулират зелената светлина за следката от Комисия за защита на конкуренцията, като прибавят, че изследването е осъществено по методология, съгласувана с КРС.

Зам.-председателят на Комисия за защита на конкуренцията Димитър Кюмюрджиев обаче отхвърля изводите от отчета на двете компании.

Той оспорва методологията на Bmedia и Earnst&Young за установяване на " дял на така наречен сив бранш " в услугите за разпространяване на телевизионни стратегии на дребно и показва, че тези данни не дефинират нито пазарното състояние на участниците, нито структурата на пазара.

Кюмюрджиев не е склонен и с включването на " over the top " услугите като Netflix или Amazon Prime в пазара на платена телевизия, тъй като те не съставляват взаимозаменяем артикул по отношение на класическата услуга.

Дори при приемането на данните за стрийминг услуги - Комисия за защита на конкуренцията не си е направила труда да изиска насрещни данни от самите снабдители на тези услуги за това какъв брой са клиентите им в България. Не е регистрирано и това, че някои от тях се дават като част от пакетни предложения на други платформени оператори.

Сделката е утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, само че упованията са, че тя няма да завърши скоро: останалите участници на пазара имат право и ще апелират решението пред съда.

А към самата договорка има и други любопитни обстоятелства - да вземем за пример този, че Спас Русев е измежду притежателите на " Виваком ", които продават оператора на United Group. След това Русев купува " Булсатком " - също след противоречива договорка с предходните притежатели - със заем от United Group. Сега продава - на компанията na тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР