Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа утре -

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа утре -
Коментари Харесай

Жалба на неоткриваеми фирма срещу поръчка за медицински хеликоптер ще се гледа утре

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прегледа на следващия ден - 9 февруари, жалбата на компания " Уилинк " ООД против оповестената от държавното сдружение " България Хели Мед Сървиз " социална поръчка за доставка на медицински хеликоптер чартърен. Това оповестиха за " Дневник " от Комисия за защита на конкуренцията.

Жалбата на " Уилинк " е постъпила в комисията на 11 януари - месец след оповестяването на поръчката и пет дни преди крайния период за подаване на предложения. Комисия за защита на конкуренцията е образувала производството на 23 януари. От комисията допълват, че на съвещанието всички страни ще могат да дават мненията си или да доразвият към този момент предоставените, а крайният акт с претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията по преписката се изготвят и афишират най-късно в 7-дневен период от откритото съвещание, в което е завършило разглеждането на преписката.

Антимонополният регулатор не разяснява подозренията на възложителя, че обжалващата компания не е заинтригувано лице, с цел да има право да оспори поръчката, тъй като няма опит и потенциал да взе участие в процедура от сходен мащаб.

 Жалбата против процедурата за наем на медицински хеликоптер целяла нейния бойкот Жалбата против процедурата за наем на медицински хеликоптер целяла нейния бойкот

Опитите на " Дневник " да се свърже с представители на по телефон и имейл се оказаха несполучливи. На предоставения на уеб страницата на сдружението мобилен телефон (същия телефон е оповестен в партидата на компанията в Търговския регистър) се обади жена, която откакто ѝ беше обяснено за какво " Дневник " се свързва с нея, сподели, че се намира в чужбина, " станала някаква неточност " и затвори телефона. Беше направени и опит да бъдат изпратени и писмени въпроси на предоставения от компанията имейл (също с изключение на на уеб страницата на компанията той е разполагаем и в Търговския регистър), само че се получи машинен имейл с съобщение, че подобен имейл адрес не е открит.

Проверка на място на физическия адрес на компанията (София, ул. " Шипка " 12), посочен на уеб страницата й, сподели, че на този адрес има жилищна кооперация, само че не беше открит офис на комерсиално сдружение с име " Уилинк ".

Справка в Търговския указател удостоверява изказванията във " Facebook " на изпълнителния шеф на " България Хели Мед Сървиз " Георги Гвоздейков за " Уилинк ". Предметът ѝ на активност не е обвързван с предмета на публичната поръчка, а точно - медицински хеликоптери и/или оказване на незабавна помощ по въздух. В уеб страницата си сдружението се популяризира като уредник на събития. Според Гвоздейков " Уилинк " не упражнява активност от 2020 година и в нея не се обезпечава нито един човек. Основният ѝ капитал е 200 лева, видно от регистъра.

 Компании от Словакия и Белгия са подали предложения за отдаване чартърен на медицински хеликоптер Компании от Словакия и Белгия са подали предложения за отдаване чартърен на медицински хеликоптер

По думите на Гвоздейков е " необичайно и мистериозно ", че Комисия за защита на конкуренцията е позволила за разглеждане жалбата на такава компания. Той припомня, че това не е разрешено от Закона за публичните поръчки (ЗОП), според който тъжба може да подава единствено " заинтригувано лице ", което има или е имало интерес от приемането на избрана социална поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена щета от твърдяното нарушаване.

Според Гвоздейков подадената тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против публичната поръчка за доставка на медицински хеликоптер чартърен е " безусловно съзнателно, целеустремено, преднамерено, манипулативно за бойкот ", с цел да се провали доставянето на хеликоптер за потребностите на въздушната незабавна помощ.

" България Хели Мед Сървиз " беше основано в края на ръководството на предходното съдружно държавно управление с желанието да провежда система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, в това число като се придобият хеликоптери със профилирано съоръжение. България е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери.

 Държавата ще купува медицински хеликоптери посредством директно договаряне с италианска компания Държавата ще купува медицински хеликоптери посредством директно договаряне с италианска компания

Служебното държавно управление обаче се готви да закрие сдружението и неговата активност да бъде трансферирана към Държавния авиационен оператор (бившия Авиоотряд 28), като на 23 януари завърши на план на държавно разпореждане по този мотив. Неотдавна служебният министър на превоза Христо Алексиев сподели, че " постоянното държавно управление, в последните си дни, сътвори една конструкция, която не можа да проработи добре - " България Хели Мед Сървиз ".

Министерството на здравеопазването, което е принципал на " България Хели Мед Сървиз ", не отговори на заложените преди две седмици въпроси на " Дневник " във връзка със закриването на сдружението и прехвърлянето на неговата активност към Държавния авиационен оператор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР