Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на
Коментари Харесай

КЗК проучи банките и банкирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри секторен разбор на конкурентната среда на пазара за даване на банкови услуги.Обект на разбора са кредитните институции - членове на Асоциацията на банките в България, излиза наяве от решение на антимонополния орган.

Комисията разгласи, че има желание да изследва банковия бранш още на 1 март 2018-а. А мотивът за изследването бе консолидацията в банковия бранш, а също и промените в нормативната му уредба.

"БАНКЕРЪ " към този момент е писал,че предходният секторен разбор на конкурентната среда при банкирането на дребно, осъществен от антимонополната комисия обхвана интервала сред 2006 година и първото полугодие на 2008 година. Тогава беше осъществен общ обзор на настоящите цени за лихвите, за таксите и комисионите, прилагани от банките - членове на Асоциацията на банките в България, при даването на услуги към клиенти, оповестени на интернет страниците на съответните банки. Това, което тогава е открила Комисията "е породило нужда от по-задълбочено проучване на конкурентността, прозрачността и изискванията, предлагани от банките при даването на услугите им ".

Анализът на Комисия за защита на конкуренцията показва обща картина на пазара за банкиране на дребно от позиция на конкурентността, прозрачността и договорните условия, предлагани от банките при даването на услуги. Направени са констатации за бариерите пред навлизането на пазара за банкиране на дребно, резултатът на обвързващите (пакетни) продажби върху подвижността на клиентите, комерсиалната политика на банките във връзка с образуването на такси и комисиони. Предмет на изследването в границите на секторния разбор е пазарът на банкиране на дребно в страната и по-конкретно, пазарните сегменти, включващи, банковите сметки на физически лица (разплащателни, депозитни и спестовни) и заемите за семейства (потребителски, жилищни ипотечни).

"Събрана и обработена беше икономическа и пазарна информация за интервала от 2016 година до първото полугодие на 2019 година, характеризираща структурата на съответните пазарни сегменти, относимата нормативна уредба в бранша, както и разрастващите се пазарни процеси и консолидацията, определящи положението на конкурентната среда на пазара ", разяснява решението на Комисия за защита на конкуренцията. В резултат на разбора Комисията открила, че към края на проучвания интервал (към юни 2019 г.) банковият пазар e мощно фрагментиран и резервира своя бизнес модел, представляван главно от задгранични институции. Наблюдава се динамичност в посока понижаване на броя на банките, участващи на пазара на банкиране на дребно, което е вследствие на протичащите в последните години процеси на консолидации.

"Във връзка с откритите в хода на секторния разбор трендове и положение в развиването на пазара на банкиране на дребно в страната е отправила, Комисия за защита на конкуренцията счете за подходящо да насочи рекомендации към Българска народна банка за възстановяване на конкурентната среда ", излиза наяве от решението на Комисията.

Препоръките на регулатора са свързани преди всичко с опцията за основаване на "Единен портал за съпоставяне на изискванията по потребителските заеми " и вероятно за поддържането му на интернет страницата на Българска народна банка. Според Комисия за защита на конкуренцията тази самодейност ще улесни потребителите при вземането на осведомен избор на обслужваща банка по отношение на кредитирането на семействата.

Освен това съгласно антимонополната комисия е нужно разпространение на опциите за разкриване на Платежна сметка за съществени интервенции, (в допълнение към въведената от 31 октомври 2018 година от Българска народна банка самодейност за сравнение на таксите по услуги, свързани с тази сметка). Вследствие на това, клиентите ще бъдат улеснени при потреблението на Платежна сметка за съществени интервенции и при сравняването на таксите по услугите, свързани с нея, изясняват от регулатора.

Комисия за защита на конкуренцията счита, че е нужно и въвеждането на унифицирана статистика за динамичността и положението на картовия пазар в страната.

От изводите на Комисията се схваща също, че вследствие на увеличените регулации на банковата активност на дребно, целящи главно да се поддържат съответни равнища на ликвидната и на финансовата позиция на кредитните институции, както и засилващата се конкуренция в бранша, се следи диверсификация и разгръщане на кръга на предлаганите от банковите институции артикули и услуги. Всичко това стимулира нуждата от осъществяване на вложения в нови технологии, за възобновяване и развиване на каналите за продажба, за въвеждане на нови осведомителни системи и други подобаващи ограничения, с които да се посрещнат нарасналите упования на клиентите и регулаторите.

По отношение на договорните условия по предлаганите от банките кредитни артикули на физически лица Комисия за защита на конкуренцията открила, че финансовите институции оферират контракти при общоприети (типови) условия, в сходство с плануваните нормативни условия.

"Същевременно, множеството от банките вършат промени, препоръчани от клиента, във връзка с в началото препоръчаните условия. Тези промени, в множеството случаи се отнасят до избрани потребителски групи и обгръщат съответни параметри по контракта - тип на обезпечението, валута, период на погасяване и други ", допълват от Комисия за защита на конкуренцията.
По отношение на бариерите за нахлуване от правно-административен и стопански темперамент на пазара на банкиране на дребно Комисията открила, че пречките са високи, само че преодолими за навлизането на евентуални съперници на пазара.
Същевременно, не били открити непреодолими спънки за избора и подвижността на потребителите при промяна на една обслужваща банка с друга.

По отношение на пакетните продажби, осъществявани от банките специалистите откриват растеж в продажбите на съпътстващи банкови артикули, който е свързан от растежа на главните банкови услуги и от въвеждането на нови съпътстващи банкови артикули. Според регулаторната институция, възползвайки се от няколко продукта в един пакет, крайните консуматори в множеството случаи получават преференциални ценови условия.

Анализът посочил още, че трендът на повишаване на приходите от такси и комисиони следва този на повишаване на заемите
за семействата през интервала. Отчетените доходи от такси и комисионни към 30 юни 2019 година се усилват с над 7% спрямо шестмесечието на 2018 година и с малко под 26% спрямо шестмесечието на 2016 година.

ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ СДЕЛКИ

Промяната в банковия бранш през 2016 година по отношение на 2015 година бе придобиването на Алфа Банк, клон- България от Юробанк България АД, което подреди Юробанк в първата група от 5 банки по притежавани активи. "4файнанс Холдинг " С.А., Люксембург, закупи всички акции от капитала на TBIF Файненшъл Сървисиз B.V., Кралство Нидерландия и косвено- правото на благосъстоятелност върху 100 % от акциите на "Ти Би Ай Банк " ЕАД.
През 2017 година бе осъществена продажбата на ОББ от гръцкия й притежател НБГ на белгийската Група Кей Би Си и обединяването й със Сибанк, като след договорката обединената група зае 3-то място по сумата на притежавани активи.

През същата година "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК ", Княжество Лихтенщайн закупи 67,646407 % от акциите в капитала на
"Общинска Банка " АД, което докара до смяна в контрола на предприятието.
През 2018 година Търговска банка "Виктория " беше добита от Инвестбанк.

В същата година Банка ДСК закупи Сосиете Женерал Експресбанк, а от 2019 година Банка Пиреос България е благосъстоятелност на Юробанк България АД.

През 2018 година е публикуван лиценз на "Варенголд Банк " АГ, клон България, който към 30 юни 2019 година не реализира активност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР