Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: КПКОНПИ образува производство срещу Кирил Петков за конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е образувала произвеждане за спор на ползи против някогашния министър председател Кирил Петков, научи оповестява ПИК.

Производството е формирано по сигнала на ПИК за вероятни интимни връзки сред Лена Бориславова и Кирил Петков, в резултат на което юристката е назначена на заплата от 14 000 лв. и 140 евро на час възнаграждения в Българската банка за развиване, както и за пътуването до Солун на Кирил Петков и Лена Бориславова при започване на юни.

Сигналът до КПКОНПИ, основния прокурор и парламентарните групи в 47-ото Народно заседание беше изпратен на 15 юни. Към днешна дата в антикорупционната комисия към този момент има формирано произвеждане, като се чакат занапред резултатите от него.

Медията разкри, че министър ръководителят е пътувал дружно с Лена Бориславова в петък вечер до Солун. Двамата са употребявали държавния Еърбъс под предлог, че отиват на публична работна вечеря на немския канцлер Олаф Шолц с водачите на Балканите.

Видно от публикуваните от ПИК фрагменти, поради които и издателят на организацията Недялко Недялков беше извикан на разпит в ДАНС, Петков и Бориславова не са участвали на значимата вечеря с евролидерите. Двамата, дружно с посланика ни в Гърция Валентин Порязов са вечеряли в 5-звездния хотел „Хаят“, където Бориславова и Петков са нощували.

В писмото си до прокуратурата, КПКОНПИ и Народно събрание организация ПИК упорства да бъде предоставена информация за полета на държавния аероплан до Солун, Република Гърция, на 10.06.2022 година, за броя на пасажерите на борда, както и за задачата на пътуването, както и за всички назначения и приходи на Лена Бориславова в структурите на държавната администрация и ББР.

Ето и целия сигнал, който изпратихме до способените органи:

До:

КПКОНПИ,

Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Народно събрание,

до НСО,

до Главния прокурор на Република България,

до всички парламентарни групи в Народното събрание

Уважаеми госпожи и господа,

Моля Да се произнесете дали има осъществено закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс и осъществено нарушаване на ЗПКОНПИ, Глава Осма „Конфликт на интереси“ и член 61 от Финансовия правилник (Регламент (ЕС, Евратом) № 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 година за финансовите правила, използвани за общия бюджет на Съюза, който гласи следното:

Чл. 61 Конфликт на ползи:

Финансовите участници по смисъла на глава 4 от сегашния дял и другите лица, в това число националните органи на всяко ниво, участващи в осъществяването на бюджета при изискванията на директно, непряко и споделено ръководство, в това число в подготвителните дейности, в одита или в контрола, не подхващат никакви дейности, които могат да слагат личните им ползи в спор с тези на Съюза. Те подхващат също по този начин подобаващи ограничения за попречване на спор на ползи във функционалностите, за които носят отговорност, и за справяне със обстановки, които обективно могат да бъдат възприети като спор на ползи.

Когато има риск от спор на ползи с присъединяване на чиновник на народен орган, съответното лице отнася въпроса до своя директен началник. Когато сходен риск съществува за чиновници, за които се ползва Правилникът за личния състав, съответното лице отнася въпроса до съответния оправомощен разпоредник с бюджетни заеми.“

На това съображение апелирам да ми бъде предоставена информация за полета на държавния аероплан до Солун, Република Гърция, на 10.06.2022 година, за броя на пасажерите на борда, както и за задачата на пътуването, както и за всички назначения и приходи на Лена Бориславова в структурите на държавната администрация и ББР.

Недялко Недялков,

издател на осведомителна организация ПИК и вестник,,Ретро“
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР