Комисията за финансов надзор алармира, че от началото на годината

...
Комисията за финансов надзор алармира, че от началото на годината
Коментари Харесай

КФН предупреждава за измами от нелицензиран инвестиционен посредник

Комисията за финансов контрол сигнализира, че от началото на годината са постъпили забележителен брой тъжби от български жители, които настояват, че са изгубили парични средства в резултат на осъществени измами от страна на сдружения с наименования „ Финанс Инженеринг “, „ Гранд Рисърч “ ЕООД, „ Фин Инженеринг Инкъм “ ЕООД, „ Файненшъл Рипортинг “ ЕООД, „ Фънд Сървисис “ ЕООД. 

От комисията предизвестяват потребителите и обществеността, че посочените сдружения нямат публикуван от КФН лиценз за даване на капиталови услуги и/или осъществяване на капиталови действия по смисъла на Закона за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). Като причинно-следствена връзка посочените компании нямат право да правят сходна активност на територията на Република България, както и да получават по свои банкови сметки парични средства за вложението им във финансови принадлежности.

Към сегашния миг са открити следните електронни страници, които се свързват с „ Финанс Инженеринг “: или. 

Предоставянето на капиталови услуги и осъществяването на капиталови действия може да се реализира единствено от акционерно сдружение или сдружение с лимитирана отговорност със седалище и адрес на ръководство на територията на Република България, получило лиценз за осъществяване на активност като капиталов медиатор. 

Проверка на това кои са лицензираните капиталови медиатори може да се извърши на интернет уеб страницата на КФН - и/или на уеб страниците на способените органи от Европейския съюз, както и на интернет уеб страницата на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) -. На интернет страницата на КФН е налице и лист на капиталовите медиатори, които са уведомили Комисията за финансов контрол за желанието си да дават финансови услуги на територията на Република България:.

Търгуването посредством медиатор, който не попада в посочените описи значи, че същият прави активността си нелегално, без да са изпълнени нужните регулаторни и надзорни условия, което надлежно води до неналичието на гаранция за сигурността на вложените средства. 

КФН обръща внимание на евентуалните вложители, че постоянно преди да преведат парични средства за търговия с финансови принадлежности би трябвало да ревизират на интернет страницата на КФН дали съответното лице, по чиято сметка имат намерение да извършат превода, има право да дава капиталови услуги и/или да прави капиталови действия. Като индикация за това, че евентуалният вложител е обект на машинация, е събитието, че наименованието на сдружението, посочено в контракта като капиталов медиатор, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се разграничава от наименованието на сдружението, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства. КФН предлага на евентуалните вложители преди превеждането на парични суми за търговия с финансови принадлежности да изискат информация от банката по отношение на титуляра на съответната банкова сметка, след което да създадат информация дали лице с такова название разполага с лиценз за даване на капиталови услуги. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР