Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР реши газът през септември да поскъпне с 6%

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за септември от 63,35лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава горивото на газоразпределителните сдружения и на топлофикациите.

Няколко часа по-рано " Булгаргаз " внесе в регулатора последното си предложение за цена през септември и тя беше същата, която утвърди КЕВР. Тя е с към 6% по-висока от равнищата през август - която беше в размер на 59,67 лева./мвтч. Това се дължи на цената на показателя TTF „ месец напред “ за септември, който е с 19% по-висок от цената му за август, се споделя в обосновката на компанията. КЕВР също установи, че показателят, който е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ, през последните седмици доближи над 44 евро/мвтч и без значение, че през последните дни на август той спадна, ценовите промени директно се отразиха върху одобрената цена, стимулират се от регулатора.

В микса са включени цените на входа на газопреносната мрежа и на складирания в хранилището в Чирен газ. 

Комисията пък оповестява, че е  утвърдила цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ настоящи данни, които регистрират котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 август т в това число.

Регулаторът е открил, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за  септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за септември два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за  септември  към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.
  На извършеното намерено съвещание „ Булгаргаз “ увери, че сдружението е съумяло да сведе до най-малко нарастването на борсовия показател и той въздейства единствено отчасти върху контролираната цена за м. септември. „ Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са подхванатите ограничения за обезпечаване на потреблението - газовите складове на континента са запълнени приблизително над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 % “, съобщи ръководителят на КЕВР доц.Иван Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР