Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за
Коментари Харесай

На 16-ти ноември КЕВР решава дали окончателно да прекрати лиценза на Топлофикация - Габрово

Комисията за енергийно и водно контролиране организира намерено съвещание за разискване на заявление на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД за преустановяване на лицензия за активността „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “ и на лицензия за активността „ транспорт на топлинна сила “. В сходство с условията за гласност и бистрота на активността на държавните институции отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на КЕВР. В откритото съвещание взе участие изпълнителният шеф на сдружението Любомир Нейков.

Заявлението за преустановяване на издадените лицензии беше подадено от „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД на 15.08.2023 година Като претекстове в него се показва техническата неспособност на сдружението за осъществяване на лицензионната активност. Решението за преустановяване на лицензиите е взето на съвещание на Съвета на шефовете на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД, извършено на 2.08.2023 година

В отчета на работната група се показва, че в сходство с нормативната уредба /чл. 74, алинея 1 от НЛДЕ/ при преустановяване на лицензия, КЕВР следва служебно да ревизира дали прекратяването на лицензионната активност може да докара до нарушение сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна сила, или да възникне заплаха за националната сигурност и публичния ред. Във връзка с това Комисията изиска мнения от Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие, МО, ДАНС, Областния шеф на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България. Становища са показани и от „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „ Електроразпределение Север “ АД.

Проверката на Министерството на енергетиката, осъществена в интервала 21-23.08.2023 година, е открила, че „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД доставя с топлинна сила общо 4208 клиенти, включително: 4113 битови и 95 икономически консуматори. Констатирано е, че топлинните мощности на централата са неработещи и сега сдружението не е в положение да обезпечи снабдяването с топлинна сила през идния отоплителен сезон 2023 година – 2024 година Установени са голям брой нарушавания на нормативната уредба, както и непълен действен и ремонтен личен състав. От общо 32 наставления са изпълнени единствено 13, не са изпълнени 10, а 2 са отчасти изпълнени.

Констатациите за положението на топлофикационното сдружение са доказани и от изключителната инспекция на КЕВР. Установено е, че в ремонтната стратегия на битова топлофикация за сезон 2023/2024 година са планувани само действия за премахване на пропуски и течове по тръбопроводи, замяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична замяна на тръбопроводи, без да са посочени съответни периоди. В програмата не са планувани средства за осъществяване на ремонтни и възстановителни действия по топлоизточниците.

На база на констатациите на контролните органи на МЕ и КЕВР е открито, че енергийният обект за произвеждане на електрическа и топлинна сила е в техническа неспособност да работи през идния отоплителен сезон 2023 – 2024 година От месец май 2023 година „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД е прекратило осъществяването на лицензионните действия по произвеждане на електрическа и топлинна сила и транспорт на топлинна сила.

В отчета на КЕВР се показва, че по информация на ЕСО ЕАД, без значение от преустановяването на лицензионните действия от „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД, е налице техническа опция клиентите на топлинна сила в гр. Габрово да се отопляват посредством потребление на електрическа сила. Изчисленията сочат, че даже в случай че при по-студена зима оптималният електрически товар доближи 38 MW, мощностите са задоволителни и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа. При нужда мрежата на ЕСО ЕАД е в положение да реализира преноса и трансформацията на нужната на ЕРП „ Север “ електрическа сила, за застраховане електрозахранването на потребителите в гр. Габрово. От „ Електроразпределение Север “ АД също показват, че след прекъсването на Топлоелектрическа централа „ Габрово “ конфигурираната мощ по подстанции в гр. Габрово разполага с задоволителен запас, с който да се покрие 12 MW отпаднала мощ от „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД.

Въз основа на направените констатациите, в отчета на Комисията се акцентира, че след прекратяване на лицензионните действия от „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД за клиентите е обезпечена опция за отопление посредством други различни източници и в този смисъл не се нарушава сигурността на снабдяването с топлинна сила. Освен това с решение на Министерския съвет от 19.10.2023 година, за битовите клиенти на сдружението, които няма да имат топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 година, е утвърдена Програма за подкрепяне в размер до 730 000 лева, предвиждаща закрепена сума на един MWh. По този метод се смекчават икономическите последствия за тях.

Анализът в отчета на КЕВР демонстрира също, че преустановяването на активността на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД не основава заплаха за националната сигурност и публичния ред. Съгласно информацията, предоставена от способените органи, сдружението не попада в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност. Топлофикационното сдружение прави само произвеждане на електрическа сила, като не може да се чака преустановяването на тази активност да повлияе на положението на електроенергийната система. Това се удостоверява и от мнението на електропреносния оператор.

На откритото съвещание представителят на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД съобщи, че приема напълно претекстовете, изложени в отчета.
Окончателно решение за преустановяване на лицензиите на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД за дейностите произвеждане и транспорт на топлинна сила Комисията ще вземе на закрито съвещание на 16.11.2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР