Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че планираното за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че планираното за
Коментари Харесай

КЕВР се чуди какво да прави с цената на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране разгласи, че плануваното за през днешния ден съвещание, което трябваше да дефинира цената на природния газ за май, се отсрочва. Закритото съвещание, което и без друго е много закъсняло, ще се състои са друга датта.  Причината за отлагането - от " Булгаргаз " тази заран били информирали  КЕВР, че Министерството на енергетиката е почнало инспекция по какъв начин държавното дружество е формирало цената за май, която е внесло за одобряване в комисията. Проверката щяла да завърши на 12 май, известяват от " Булгаргаз ". Странно е, че институциите не си приказват между тях и КЕВР научава за дейностите на министерството от  от подопечното му дружество. 

Сега КЕВР трябва да получи окончателното заявление на публичния снабдител с настоящи данни за ценообразуващите детайли на природния газ за м. май 2022 година Което се чака да стане на 13 май, показват от регулатора. Непосредствено по-късно ще бъде  планувано съвещание за одобряване на окончателната цена на " Булгаргаз " за месеца, който към този момент е съвсем преполвен. Забавянето е проблем, тъй като потребителите на естествен газ не могат да си създадат сметките за личното произвеждане, в случай че не знаят какви цени да калкулират.

Подобно отсрочване на решение на КЕВР имаше и през септември 2020 година, когато на власт бе кабинетът " Борисов ". Тогава отново кипеше недоволство от повишаването на синьото гориво и Министерството на енергетиката стартира инспекция тъкмо когато комисията трябваще да вземе решение.  

Сега нещата са много комплицирани, тъй като " Газпром " спря доставките и България получава природен газ по по-разнообразни пътища - т.е на разнообразни цени. Очевидно концепцията на отлагането е страната да потърси способи да смали очертаващото се следващо повишаване на природния газ.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР