Комисията за енергийно и водно регулиране не вижда нито една

...
Комисията за енергийно и водно регулиране не вижда нито една
Коментари Харесай

КЕВР не откри причина да сваля цените на парното и тока

Комисията за енергийно и водно контролиране не вижда нито една причина да преразгледа и да намали цените на топлинната и на електрическата сила от Нова година. Това излиза наяве от писмо на КЕВР, изпратено до националния омбудсман Диана Ковачева. В същото писмо обаче регулаторът признава, че единствено за половин година столичната топлофикация е надвзела от клиентите си съвсем 8 млн. лева - вследствие на ценови стъкмистки в границите на закона.  Неотдавна от гражданската платформа " Изправи се.БГ " пресметнаха, че софиянци на процедура кредитират общинското сдружение (то е най-голямата топлофикация в България) през надписаните фактури и че става дума за сума от порядъка на 14 млн. лв.. Сега КЕВР успокоява, че надвзетите пари са " единствено " 7.7 милиона лв..

 

Повод за писмените уточнения на КЕВР до омбудсмана са зачестилите рецензии - най-много против " Топлофикация София ", че посредством повишените цени се събират повече пари от потребителите.  Темата за надвзетите пари стана изключително " гореща " на фона на непрекъснатите хвалби на премиера Борисов от март насам, че е постигнал сензационно понижение на цената на съветския природен газ, което българите трябваше да усетят в сметките си. 

Но не щеш ли в този момент КЕВР застава напълно намерено на страната на  " Топлофикация София ". " Твърденията, че през заплащаните цени клиентите кредитират „ Топлофикация София “ за разходите за природен газ, са неоснователни и тенденциозни,  по същата логичност може да се твърди, че доставчикът кредитира клиентите си за направените по-високи разноски за квоти въглеродни излъчвания ", изяснява в писмото си до омбудсмана регулаторът.

 

НА ГРАНИЦАТА

Според настоящата уредба цените на парното и тока се дефинират за цяла година напред, като в тази ситуация става дума за интервала 1 юли 2020 - 30 юни 2021 година  Корекция - нагоре или надолу - е допустима единствено в случай че цената на природния газ, която се дефинира месец за месец, се промени с повече от 15 процента . КЕВР твърди, че " към сегашния момент средното отклоняване сред избраната планирана цена на природния газ от 1 юли по отношение на постигнатата цена за  юли-декември 2019 година е тъкмо 12%. " Дори при инспектиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 година с настоящите стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), настоящия курс на щатския $ и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е още веднъж към 12%, т.е. под минималния дължим предел от 15%, разясняват от КЕВР.

 

КАЛКУЛАЦИИ

Енергийният регулатор разяснява още, че не били правилни изчисленията на някои цивилен организации, че  при намалени цени на природния газ „ Топлофикация София “ е надвзела от 1 юли насам от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лв.. и цени на природния газ.  Тези изчисления били погрешни, тъй като погрешно сравнявали цената за третото и четвъртото тримесечие на 2020 година със междинната планирана цена за целия регулаторен интервал, вместо с прогнозната цена за съответното шестмесечие, се споделя в писмото на Комисията. Правилното съпоставяне - сред прогнозната и действителната цена на пирродния газ за интервала юли-декември - показвало към 12% разминаване, което означавало, че надзветата сума е не 14 млн. лв., а " единствено " 7,7 милиона, заключава КЕВР в писмото си до омбудсмана.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР