Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) започна проверка на Водоснабдяване

...
Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) започна проверка на Водоснабдяване
Коментари Харесай

КЕВР проверява ВиК-Варна за замърсяването на варненския залив

Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) стартира инспекция на „ Водоснабдяване и канализация-Варна “ ООД, откакто се самосезира по медийни изявления за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води, вследствие на разкъсан подводен напорен водопровод.
В изявленията се твърди, че приключването на отпадъчни води в залива продължава от 20.08.2019 година, само че досега ВиК операторът – „ Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД не е подхванал дейности за неговото премахване, както и че „ продължава да начислява на над 27 хиляди поданици на регион „ Аспарухово “ и кв. „ Галата “ такса „ филтриране на отпадъчни води “, което на процедура не прави “, оповестяват от КЕВР.
Комисията смята за належащо да напомни, че всички ВиК системи и уреди на територията на област Варна са обществена държавна или общинска благосъстоятелност и тяхната употреба и ръководство е предоставена от Асоциацията по ВиК (обединяваща страната и общините) на „ Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД, с 15-годишен контракт.
Въз основа на това КЕВР изиска в 7-дневен период ВиК операторът да показа изчерпателна информация за датата на пораждане на повредата, както и данни по месеци за количествата постъпили отпадъчни води на входа на пречиствателната станция. Дружеството следва да уточни също дали подводният напорен водопровод е предаден за употреба на ВиК оператора и какъв е неговия гаранционен период. Изрично е изтънчено ВиК операторът да осведоми Комисията дали през интервала на повредата в месечните фактури на консуматори от квартали „ Аспарухово “ и „ Галата “ е начислявана услугата „ филтриране на отпадъчните води “.
След като желаната информация бъде получена Комисията ще реши по-нататъшните си дейности и ще оповести обществено своето мнение.
Вижте още:
Защо никой не свързва сателитни фотоси за фекално замърсяване с измряла риба във Варненското езеро? (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР