Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри нови цени

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри нови цени
Коментари Харесай

С колко точно скачат водата и газът скачат

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди нови цени на водата на 27 ВиК сдружения. Във всички има повишаване, като само в Кърджали има поевтиняване. Цената на природния газ ще бъде увеличена с 3.5%, което обаче няма да докара до смяна в цените на парното, топлата вода и тока, оповестява БНР.

От 1 януари 2019 година водата на множеството места ще нарастне с до 10 на 100. Предварителните планове сочеха, че най-голямо повишаване е планувано за водата в Бургас и в София. Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от новата година за кубик ще се заплащат 3.40 лв.. Над 3 лв. ще коства водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца. В Пловдив нарастването ще бъде с 0.6%.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена действителната цена, а за пръв път повишаването ще бъде лимитирано до прага на обществената търпимост за двата града. За Видин скокът може да стигне до 22%, само че това ще стане единствено в случай че бъде въведена новата услуга „ филтриране на вода ”. В противоположен случай нарастването ще е 6 на 100.

„ Самите кметове и общински препоръки могат в разговор с ВиК операторите да изискат отсрочване на нарастването или то да бъде по-малко ", изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той предизвести, че през идната година може да има повишаване на водата и в други градове в страната, където ВиК сдруженията към момента нямат утвърдени бизнес проекти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР