Комисията по здравеопазване е длъжна да разгледа проекта на депутатите

...
Комисията по здравеопазване е длъжна да разгледа проекта на депутатите
Коментари Харесай

Дариткова: БСП не познава закона за внасяне на ваксини

Комисията по опазване на здравето е длъжна да прегледа плана на депутатите от Българска социалистическа партия и настояването им България да внася и от съветската ваксина " Спутник " и това ще се случи на постоянното съвещание в четвъртък. Това съобщи пред Нова телевизия ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя разяснява настояването на левицата по този начин: " Колегите от Българска социалистическа партия заради систематичното си неявяване в пленарна зала не съумяха да се срещнат с правилника за организация и активността на Народното събрание, щом има импортиран план, ние сме длъжни да го разгледаме в комисията и да влезе в пленарна зала ".

" Лобистко е настояването да се договаря за една ваксина, в Русия има още две ваксини за одобряване по техните стратегии ", отвърна Дариткова. По думите ѝ, " е съществено непознаване на настоящото законодателство да се внесе подобен план, защото при сходен тип артикули се постанова система за сигурност от Европейската организация по медикаментите ".

Тя изясни в детайли, че съгласно член от закона се разрешава да се наложи национална незабавна процедура, само че това става единствено в случаите, когато няма сходен артикул, а в тази ситуация аналогична на съветската ваксина " Спутник " е тази на " Астра Зенека ".

" Смятам, че доста деликатно би трябвало да се уточни сходно решение, тъй като текат диалози сред Европейската организация по медикаментите и съветските производители, само че не можем да задължим Министерски съвет да одобри сходно решение, по тази причина ще уточняваме текста на решение и се надявам сътрудниците от Българска социалистическа партия да го одобряват ", сподели още Даниела Дариткова.

На въпроса склонно ли е държавното управление да води договаряния за други съветски ваксини, тя отговори, че " настоящото законодателство в България и европейският правилник не разрешават на територията на страна-членка от Европейски Съюз да се водят договаряния независимо за национална процедура ".

" Клауза в българския закон ни задължава да вкарваме единствено такива препарати, одобрени от Европейската организация по медикаментите ", добави ръководителят на ПГ на ГЕРБ. А по какъв начин в Унгария са одобрили имунизацията " Спутник ", по думите ѝ, " евентуално имат законова процедура ".

Дариткова отхвърли, че държавното управление договаря с Италия за импорт на съветската ваксина Спутник, съгласно информация в италиански медии.

" Не мога да приема, че Министерство на здравеопазването или друга институция ще води сходни договаряния при съществуването на законовия правилник ", сподели тя.

Самата Даниела Дариткова не се е ваксинирала още, защото има антитела след прекарано заболяване и заради недостига на ваксини избира да се имунизират тези, които нямат подобен имунитет. Тя предлага имунизациите, които Европейската организация по медикаментите е утвърдила и които са налични за България.

По думите ѝ, сега в страната има повишаване на случаите на инфектирани, само че има свободни кревати, потенциалът е задоволителен, с цел да се оправим, насъбран е опит от миналата вълна и се чака към този момент леките случаи да се лекуват отвън лечебните заведения.

" Всички са очевидци, че държавното управление подхожда гъвкаво към ограниченията, в разговор с специалистите и с представителите на всички наранени бизнеси, ограниченията могат да забавят единствено разпространяването, с цел да могат здравните управляващи да се оправят, би трябвало да се връщаме обаче към естествения си метод на живот, с цел да балансираме икономическата рецесия ", добави Даниела Дариткова.

В умозаключение тя сподели, че още веднъж ще бъде лидер на листата на ГЕРБ в Смолянска област.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР